Datum rođenja/smrti: 4.11. 1953- 19. 9. 2021.

Mesto rođenja: Beograd

Najveći hitovi: "Ti samo budi dovoljno daleko", "Zora je", "Pitaju me, pitaju", "Vejte snegovi", "Okrećeš mi leđa", "Hajde da se volimo", "Ostariću, neću znati", "Ugasila si me", "Kukavica", "Gori more", "Fatalna ljubav", "Sipajte mi još jedan viski"

U Beogradu je studirala Ekonomski fakultet. Sa devetnaest godina počela je da se bavi pisanjem tekstova, uglavnom pop žanra. NJeni počeci vezuju se za grupu Zanu i Olivera Mandića. Kasnije se oprobala  i turbo-folk žanru, osmišljavajući tekstove pesama koje su danas balkanski i svetski hitovi.

Foto: Arhiv Borbe

 

 

Slobodna ličnost u svakom pogledu

Iz Marinine radionice izašlo je na hiljade tekstova. Oblikovala je karijere mnogih estradnih ličnosti. Sarađivala je sa Zdravkom Čolićem, Cecom, DŽejom, Jelenom Karleušom, Anom Nikolić i mnogim drugim imenima poznatim po brojnim hitovima.

"Kad popunjava raznorazne formulare u rubrici zanimanje Marina Tucaković piše: slobodan umetnik. Još bliže određenje bi bilo- tekstopisac.

Iz Marinine ’radionice’ izašlo je mnogo tekstova. NJeno ime nalazi se na pločama Dejana Petkovića, već zaboravljenog Mirze i njegovog jata, Slađane Milošević, ’Divljih jagoda,’ filmske muzike Zorana Simjanovića" (Arhiv Borbe/Politika,12. 09. 1982, )

- Kao klinka nisam pisala pesme. Tek kada sam imala 17-18 godina, moji drugari iz grupe "Dag" upitali su me da li bih mogla nešto da napišem za njihovu prvu ploču. Napisala sam pesmu "Smiljana" koja im se jako dopala jer je bila nešto novo, neobično za to vreme, pa su me preporučili i ostalim muzičarima: Sanji Iliću, Slađani Milošević, Oliveru Mandiću, YU grupi, Smaku… Studirala sam ekonomiju, no kada sam shvatila koliko je moje pisanje uzelo maha, batalila sam studije. Pisala sam za Nedu Ukraden, Zdravka Čolića, Mišu Kovača, Nove Fosile, Magazin, Borisa Novkovića i sve ostale poznate pevače, a za Olivera Mandića i grupu Zana gotovo sve pesme. (Arhiv Borbe/Sabor, 5. 2. 1996. )

Bila sam ekološki problem

Kritičari su često omalovažavali njen rad smatrajući ga kičem i šundom. Devedesetih se okrenula i folk estradi. Iako je imala nesumnjiv talenat, znala je da oslušne i duh vremena u kojem piše. Pored "ludih" i "otkačenih" stihova u pojedinim tekstovima, Marina je napisala neke od naših najlepših balada: "Ti samo budi dovoljno daleko", "Noć mi te duguje", "Nedelja"...

- Oduvek sam pisala o svemu što čini život, a i erotika je deo njega. Međutim, u početku me je jako bolelo što su kritičari omalovažavali moj rad. Govorili su da su moji stihovi najgori mogući kič i neukus, da nemaju apsolutno nikakvu vrednost, da su banalni, negativno utiču na omladinu… (5. 2. 1996. Sabor)

- Šutnuli su me iz rokenrola, a znam i zašto. Oni su uglavnom bili kantautori i meni tu nije bilo mesta. Ali nisam previše žalila zbog toga jer ovde rok nikada nije imao previše šanse. (Ekspres politika, 12. 3. 2003)

Ja sam uličarski tekstopisac

-Ja sam oduvek bila uličarski tekstopisac, realista, koga dotiče i inspiriše sve što se dešava u gradu, na ulicama, po kafićima, diskotekama… kao i razgovori sa ljudima, tuđe ili moje životne priče. 

Foto: Arhiv Borbe

 

 

- Puno toga sam napisala, a svi umetnici vremenom se troše, drugo-  imam vrlo visoke kriterijume, i treće- stalno postoji strah hoću li sutra moći da napišem nešto novo i originalno, što će dotaći ljude koji imaju srce i dušu. Dešava mi se da i po mesec dana pišem jednu pesmu, ili strofe napišem iz cuga, tek posle msesec dana mukotrpnog rada uspem da napravim dobar refren! (Arhiv Borbe/Sabor, 5. 2. 1996.)

Prvo sanjam, pa ih zapišem

NJeni saradnici uglavnom su joj donosili već snimljenu muziku za budući album. U toku slušanja javljala joj se inspiracija. Mnoge stvari je i sanjala, pa potom prenosila na hartiju. 

Foto: Arhiv Borbe

 

 

- Puštam traku sve dok mi se muzika ne uvuče u misli. Potom pevušim, i dok obavljam neki posao u kući, smišljam reči koje odgovaraju taktovima. Posle nekoliko dana stavim sve to na hartiju i ostavim da ’odstoji’. Kasnije su neophodna doterivanja.Neverovatno je. Međutim, da me šesto čulo nikad nije prevarilo kada je reč o budućem hitu. ( Arhiv Borbe/Politika,12. 09. 1982.)

Bračno-umetnički par Marina i Futa

Ovaj dvojac odgovoran za većinu hitova na našoj estradnoj sceni. Mnoge estradne ličnosti na samom su vrhu muzičke scene zahvaljujući njima. Jedan od pevača kog su vinuli do zvezda bio je DŽej Ramadanovski. Na estradnoj sceni bili su najaktuelniji i najtraženiji autorski par.

"Čak i oni koji ne prate muziku znaju šta u diskografiji znače Marina i Futa. Bračno- umetnički par postao je pojam za hitove, za pesme koje se dopadaju rokerima, zabavnjacima i novokomponašima. Za Marinu Tucaković, tekstopisca i Aleksandra Radulovića kompozitora, nema tajni kada su u pitanju reči, note i metrika. (Arhiv Borbe/ Novosti,12. 2. 1992.)

-Prva pesma koju smo napravili, negde oko 1984. godine bila je "Krivo mi je, krivo" za Miloša Bojanića. Taj prvi hit dao nam je krila , pa je usledila saradnja sa lepom Brenom, Harisom DŽinovićem i ostalima (5. 2. 1996. Sabor)

Miloš Radulović (24), sin Marine Tucaković preminuo pod nepoznatim okolnostima

Najveća tragedija u njenom životu je smrt starijeg sina Miloša koji je iznenada preminuo u porodičnom domu na Vračaru. Beživotno telo mladića pronašla je Marina. Od ove tragedije nije mogla da se oporavi, često je i medijima izjavljivala da je njena tuga sa godinama sve veća.

Foto: Arhiv Borbe

 

 

Poznati hit Ane Nikolić "Mišo moj" posvetila je sinu Milošu.

- Pesmu sam pisala u mom najtežem životnom periodu kada sam izgubila sina! Dugo sam razmišnjala ko bi mogao ove snažne emocije da prense publici, a onda je izbor pao na Anu Nikolić. (Alo, 9. 2. 2013.)

Foto: Arhiv Borbe

 

 

Osim Miloša, Marina je sa Futom imala i sina Milana Laću. 

Priznajem da sam sposobna 

Ako je neko želeo pesmu, znao je da treba da zove Marinu Tucaković. Gotovo da nema izvođača na estradnoj sceni koji nije sarađivao sa njom. Uticala je na karijere i popularnost mnogih izvođača. Pre skoro 50 godina, Oliver Mandić je otpevao "LJuljaj me nežno", Zana "Dodirni mi kolena" (1982.), one se i danas rado slušaju i govore o trajanju i Marininoj veličini. 

Napisala je na hiljade i hiljade tekstova, a kao najdraže izdvojila je "Ti samo budi dovoljno daleko", "Kukavicu", "Dodirni mi kolena", "Dođavola sve (odlazim, a volim te)".

Foto: Arhiv Borbe

 

 

NJeni umetnički idoli bili su Majkl DŽekson, Bitlsi, Bebi Dol, Viktorija, Haris DŽinović, Vesna Zmijanac, Ana Bekuta.

- Radila sam za filmove "Nacionalna klasa", "Sok od šljiva", "Balkan ekspres", "Tango Argentino", kao i za pozorišnu prestavu "Moja draga"
(5. 2. 1996. Sabor)

Preminula je 19. septembra 2021. posle teške bolesti u Beogradu.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".