Датум рођења/смрти: 22.1.1964. - 18.10.2007.

Место рођења: Козарска Дубица (БиХ)

Највећи хитови: "Што ми ноћи немају сванућа", "Усне вреле као жар", "Заћутале све гитаре", "Донеси дивље мирисе"

Нино Решић на српској фолк сцени појавио се почетком деведесетих, а већ на свом другом албуму из 1992. године снимио је један од својих највећих хитова - "Што ми ноћи немају сванућа".

Од велике звезде до избледелог сјаја

Публика је брзо прихватила талентованог певача препознатљивог гласа и неодољивог шарма, а хитови су се низали. Успон је био брз, али Нинова слава је, нажалост, потрајала једва десетак година. Већ почетком двехиљадитих година, оптерећен биткама са алкохолом и приватним проблемима, није постизао ни нарочите пословне успехе, мада је и даље снимао. Последњих година пре смрти, готово да је био заборављен од стране шире публике.

Фото: Архив Борбе

 

Док је био у центру пажње, деведесетих, и када су људи из његовог окружења у њему видели будућег Здравка Чолића народне музике, Нино је словио за скандал мајстора, премда је по природи био миран и повучен човек.

Повучени сањар

Од малих ногу је био опседнут музиком и сањао о певачкој каријери. Када се појавио на сцени, био је специфичан и по томе што је био један од првих народњака који је посвећивао посебну пажњу свом изгледу на сцени и усудио се да се појави необично одевен, постајући трендсетер. У приватном животу, како је тврдио, није био тако упадљив.

- Разлика између Николе и Нина је заиста велика. Приватно сам врло повучен, чак изузетно стидљив. Живим у неком свом филму, далеко од естраде. Имам мали круг пријатеља са којима никад не разговарам о музици. Је л' да то упште не личи на Нина? (Архив Борбе, Сабор, 11.11.1996.)

Фото: Архив Борбе

 

 

Иначе, име које је добио рођењем било је Амир, али је прешавши у православно хришћанство, одабрао име Никола, док је на естради увек користио уметничко име Нино. Решић никада није објаснио зашто је променио вероисповест, а спекулисало се да је то учинио због своје православне супруге, Саре Марковић.

Ћерке

Нино се женио три пута, и био је отац три ћерке - Амеле, Сандре и Тамаре. Сваку од њих три добио је са различитим партнеркама. Прва, Амела, рођена је током ванбрачне везе, када је певач имао свега деветнаест година.

- Све ми је тада било игра, зезање. Био сам пресрећан када се она родила. Амелина мајка Сајда ми је помогла да уђем у певачке воде. Много смо се волели, била је то велика љубав, али били смо и много различити. Није штимало! Тешко нам је било да нађемо заједнички језик, и данас је тако... - говрио је Нино. (Архив Борбе, Сабор, 11.03.2002.)

Фото: Архив Борбе

 

После Сајде, Нино је у Врњачкој бањи упознао Славицу. Букнула је љубав, венчали су се, и она је постала његова прва званична супруга. Са њом је добио ћерку Сандру, која се родила два дана пре него што је Решић завршио служење војног рока.

- Био сам нешто мало зрелији, али не много паметнији. Славица и ја смо имали проблема, наш брак није дуго трајао и растали смо се. Наравно, пошто сам ја одувек дежурни кривац за све, кривица је била моја! Жао ми је што нисам више учествовао у одрастању и васпитавању мојих ћерки. Са Амелом једно време нисам имао никаквог контакта. Било је то за време рата, док су биле у Немачкој. Али, чим ми је један пријатељ јавио где су, позвао сам их, а сутрадан сам отишао да их видим. (Архив Борбе, Сабор, 11.03.2002.)

Супруга певачица и развод

Са другом супругом, певачицом Сањом Марковић, која је одрасла у Немачкој, а у Србији наступала под именом Сара, венчао се 1996. године. Са њом је добио ћерку Тамару.

- Мени су други причали о њој, уопште је нисам знао. А онда ми је Срећко Шушић показао "Сабор" у којем се Сара сликала за рубрику "Из мог бутика". Погледао сам и рекао "па и није нешто!" Али, када сам је видео уживо, морао сам да променим мишљење - био је искрен Нино говорећи о својој новој љубави. (Архив Борбе, ТВ Новости, 17.01.1996.)

Са Саром је добио ћерку Тамару, али је и овај брак пропао за непуне четири године. До раскола је дошло 1999. године.

Фото: Јутјуб принтскрин/Архив Борбе

 

- Мој брак са Саром је приведен крају. Не мислим да је био промашен, не мислим да је био моја грешка. Из тог брака је моја Тамара, златно дете, које волим највише на свету. (...) После свега - права је истина да нисам за брак. Изгледа да је мени најбоље да живим сан, да не оптерећујем никога. (...) Имам три ћерке. Свака је са својом мајком. Сандра живи у Крушевцу. Она је дете из мог првог званичног брака који никада нисам негирао, нити ћу то чинити. Свашта се о мени и мојим браковима писало, говорило, нагађало. Манипулисало се мојим животом, каријером. Сада сам решио да јавно проговорим о томе и да нагађањима станем на пут. Моја најстарија ћерка се зове Анела, има четрнаест година и са њеном мајком нисам био у браку. Мој живот је био узбудљив, свачега је ту било. Али, ја ни од чега не бежим. (...) Некад су људи говорили да би то могло да смета мојој каријери. У овим годинама које нису ни наивне, ни мале, не бих волео да ме људи воле само зато што сам фаца, фрајер. Сада бих волео да ме гледају искључиво кроз моје песме. (Архив Борбе, Сабор, 20.12.1999.)

Алкохол

Као разлог за развод, Сара је наводила - пиће.

- Свашта се о томе пише, и готово све су измишљотине. Превара у сваком случају није разлог, тога у нашем браку није било. (...) Сви који знају Нина знају и за његове пороке, а највише за алкохол. Желела сам да нам брак успе, али више нисам могла да трпими да живим са тим. Разводим се од Нина зато што много пије! - изјавила је Сара. (Архив Борбе, ТВ Новости, 27.03.2002.)

Ипак, Нино је брзо одговорио на Сарину изјаву и устврдио да пиће није било проблем.

- У нашем браку алкохол уопште није био проблем. Шест година смо се волели и љубав је престала, па је и нормално што смо се разишли. Ја једноставно нисам могао да се  навикнем на тај германски начин живота. (неко време, брачни пар је живео у Немачкој, прим.аут.) То ми је одувек било страно. (Архив Борбе, 03.04.2002.)

Фото: Архив Борбе

 

То није био једини пут да је проговорио о алкохолу.

- Знам, прича се да пијем. А ко не пије? Сви смо ми као фини, непорочни, не радимо ништа лоше, то увек чине други. Не познајем нормалног човека који бар с времена на време не попије чашицу-две. Ја од својих порока не бежим, нити сам то икада чинио. Никад не дозвољавам да публика због тога трпи. (Архив Борбе, Сабор, 20.12.1999.)

Скандали

Ни у годинама после развода од Саре, Нина нису престали да прате скандали. Писало се о његовој вези са Весном Змијанац, коју је он негирао, а велику прашину подигао је и његов трећи брак, са бившом супругом Шерифа Коњевића, Јасном. Новине су писале да је Решић Коњевићу преотео супругу.

- Јасна је била највећа љубав мог живота. Остали смо нераздвојни пријатељи. Довољно је да једно друго желимо да сретнемо и да окренемо телефон, и већ за неколико сати смо заједно као да се никада нисмо растали - рекао је Нино о Јасни после развода, док о њеном бившем супругу није желео много да говори: - Нити желим да чујем за њега, нити знам шта пева. Ни коме пева, ни где. (Архив Борбе, Правда, 27.03.2007.)

Фото: Јутјуб принтскрин/Архив Борбе

 

Једном другом приликом детаљније је говорио о овој болној теми.

- Причало се да сам Шерифу преотео жену, иако смо Јасна и ја почели да се забављамо неколико месеци после њиховог раскида. Током првих година Јаснине и моје везе говорио је да ће бити срећан ако ме однесу у гепеку. Шериф је у неколико наврата унајмио двојицу момака да ме убију и то за 20.000 евра. Као што видите, нису ме убили, јер је нудио мало пара за моју главу, а момцима "ликвидаторима", како су ми признали, био сам симпатичан. (Архив Борбе, Ревија 92, 23.10.2007.)

Потонуће у депресију

Последње месеце живота, Нино је провео у Бијељини, где је и преминуо, 2007. године, услед проблема са панкреасом. Мада је у изјавама тврдио да је задовољан својим положајем на музичкој сцени, који више није могао да се мери са оним који је имао деведесетих, ипак је тонуо у депресију. Његови пријатељи открили су да је после разласка са Јасном побегао од свих, у викендицу једног пријатеља, и да је тамо почео жестоко да се опија.

Штавише, у неколико наврата је говорио пријатељима да његов живот више нема смисла и да размишља о самоубиству.

- Нино је упао у тешку потиштеност. Усамио се и отишао да живи у некој забити на Мајевици као Робинзон. Успео сам да га одатле одвучем, да га мало консолидујем, па смо и урадили одличан албум "Један на један", који је изашао 2006. године. Чак је и једно време престао да пије. Почели смо да спремамо и нови ЦД, али... - изјавио је недуго после Нонове смрти Синиша Кајмаковић, његов пријатељ и власник бијељинске издавачке куће "Реноме". (Архив Борбе, Правда, 20.10.2007.)