Судећи према ономе што је на Тwиттеру објавила шпанска кошаркашка легенда Ђорди Виљакампа, међу спортистима који су спремни да пушком бране државу, и који је тренутно бране, је и један од најпознатијих украјинских кошаркаша свих времена, Александар Волков (57).

Тако пише најпознатији европски кошаркашки портал Еурохупс, који се позива и на украјинске изворе, према којима је породична кућа кошаркаша у Черњишиву уништена.

Они мало старији љубитељи кошарке се добро сећају Волкова као једног од европских пионира у НБА лиги у коју је отишао 1989. исте године када су и Владе Дивац и Дражен Петровић, и тада је играо за Атланту где је провео три године.

Након повратка у Европу, играо је у Италији (Ређо Калабрија) те у Грчкој (Панатинаикос, Олимпијакос), а многим љубитељима кошарке остао је у сећању и по томе што је у завршници олимпијског полуфинала у Барселони, у којем је Хрватска победила тадашњи Совјетски савез, и изборила финале са Американцима, промашио низ слободних бацања.

У најбољим играчким данима играо је за СССР (олимпијско злато у Сеулу), а деценију касније накратко и за Украјину.

Након играчке каријере обављао је дужност председника Украјинског кошаркашког савеза, а пре тога био је и председник Државног одбора за спорт.

(Телеграф.рс)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".