- Схватили смо да се уопште не ради о Украјини, већ о агресији на све што је руско — интересе, веру, културу, језик, безбедност и тако даље. И сада је, наравно, реакција Запада на наше поступке толико помахнитала, рекао бих, опростите ми на грубој речи, показује да је, заиста, ово битка на живот и смрт за право Русије да буде на политичкој мапи света уз пуно поштовање њихових легитимних интереса“, рекао је он, преноси ЕА дејли.

Лавров је подсетио на закон о државном језику у Украјини, „у коме је само украјински језик проглашен службеним, а сви остали језици су на овај или онај начин подређени“.

- Не само ми, него и Мађарска, Бугарска, Румунија почели су да изражавају незадовољство. Али тада су украјинске власти поступиле врло једноставно. Направил су изузетак за овај дискриминаторни закон који се тиче језика Европске уније. Врло елегантно. А руски језик је потпуно обесправљен. А Запад је ћутао, смирио се. Тиме је још једном наглашено да Западу од Украјине треба само једно – да стално ради против Русије, против свега руског, додао је Лавров.

Русија жели да види Украјину демилитаризовану и пријатељску, без забране руског језика и културе, Украјину у којој „неће бити претње стварања још једне нацистичке државе“, резимирао је руски министар спољних послова.

(Новости)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".