Јединица је основана 1939. године. Стационирана је у Пскову, граду при тромеђи руске, естонске и летонске границе и броји око 8.000 људи. Ватрено крштење имала је у кључним операцијама совјетске армије током Другог светског рата.

Била је ангажована је у одбрани Одесе, Севастопоља, Стаљинграда, као и током највеће тенковске битке у историји ратовања, код Курска 1943. Приликом совјетске офанзиве у завршној фази рата, јединица је наступала уз обалу Балтичког мора, као део Другог белоруског фронта.

Наредни ангажман "плавих беретки" пратио је совјетску инвазију на Авганистан од 1979. до 1989. По завршетку десетогодишњег рата, СССР је погодила политичка криза која је довела до његовог распада. Кризу су пратили крвави међуетнички сукоби, углавном на јужним совјетским границама.

У таквој ситуацији, псковски падобранци су деловали у својству мировних снага на новоформираним границама. Ипак, почетак 90-их година прошлог века донео је бројна безбедносна искушења за "меки трбух" Русије - Кавказ.

Чеченски сепаратизам довео је до Првог (1994-1995) и Другог чеченског рата (1999-2000) на југу Русије. У разбијању побуне ангажована је и 76. ваздушно-десантна јуришна дивизија. Током првог сукоба погинуло је 120 војника, подофицира и официра. Десеторица су одликовани орденом Хероја Руске Федерације.

Други чеченски сукоб исписао је најславније странице у историји "плавих беретки". Оне су забележене у бици за коту 776, крајем фебруара 2000. Том приликом група од 90 падобранаца је зауставила напад преко 2.000 терориста у Аргунској клисури. Само шесторица су преживели. Након борбених дејстава, 69 војника одликовано је Орденом за храброст (63 постхумно). 

Након распада Совјетског савеза, јединица је била ангажована у мировним операцијама у Босни 1995. и на Косову и Метохији 1999. Било је то њихово прво међународно задужење под заставом Руске Федерације.

По избијању рата у Грузији 2008, "крилата пешадија" поново се нашла у транспортним авионима, сузбијајући грузинске снаге са спорних територија Абхазије и Јужне Осетије. Шест година касније, током немира у Украјини, 76. ВДВ  је учествовала у заузимању полуострва Крим.

Данас, у време украјинске кризе, јединица је поново у највишем степену борбене готовости. Поједини медији наводе да је у Украјину ушла из правца Белорусије и да дејствује на подручју Кијева. Но, услед поплаве дезинформација и полуинформација, тешко је утврдити детаље мисије "плавих беретки" у бившој совјетској републици.

Оно што је извесно, то је чињеница да се овој јединици у сваком сукобу поверавају најделикатнији задаци. У складу са њеном паролом "Ми смо тамо где се очекује победа".

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".