- Лица за која су извршене пријаве боравишта, извршене су у највећој мери на приватним адресама, дакле, реч је о људима који су помоћ и уточиште потражили код својих рођака и пријатеља. Напомињем да за сада не очекујемо никакав масовни прилив лица из Украјине - нагласио је министар полиције Вулин и додоао да је Србија и овог пута спремна да адекватно одговори на све изазове и последице које могу бити проузроковане због актуелне кризе у Украјини.

На седници су, такође, разматрани и дефинисани начини на који ће наша земља решавати проблеме миграционих токова насталих услед кризе у Украјини. У том циљу Радна група за решавање проблема мешовитих миграционих токова усвојила је и План прихвата држављана Украјине и угроженог становништва које је напустило Украјину.

Фото: АП

 

 

Чланови Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова поднели су извештај председнику Радне групе и министру полиције Александру Вулину о тренутном стању у центрима за смештај миграната и тражилаца азила и трендовима миграционих токова из земаља Азије и Африке током 2021. године.

Како је раније потврђено из Комесаријата за избеглице и миграције одређен број избеглих Украјинаца се већ распитивао у вези са могућностима смештаја.

- За сада немамо смештених корисника, али се неколико десетина избеглица из Украјине, који у Србији бораве код пријатеља или родбине, јавило на отворен телефон Комесаријата (064 8283171) да се распита о могућностима да буду смештени код нас и о врстама помоћи које могу да добију - речено нам је тада из Комесаријата.

Први корисници биће смештени у реновираном центру у Врању.

- Комесаријат за избеглице и миграције може одмах да стави на располагање до више од хиљаду места за избеглице из Украјине, у центрима којима управља. Центри се налазе широм Србије. Корисницима је могуће поред смештаја, хране, одеће, обуће, пакета за хигијену, хране за бебе... пружити и друге врсте помоћи, као што су правна и психолошка помоћ, потпуна медицинска заштита, укључивање деце у образовни систем Србије и друго - додали су.

Подсећамо да је Комесаријат за избеглице и миграције упутио својим повереницима у свакој општини у Србији, инструкцију о томе на који начин могу да пруже помоћ избеглицама из Украјине. У инструкцији се наводи да се, у складу са новонасталом ситуацијом у Украјини, може очекивати да им се један број лица обрати за информације и помоћ.

Повереницима је достављен образац који треба да попуне, а у којем се исказују потребе лица која им се обраћају (смештај, хитна, здравствена заштита, одећа, обућа).

Посебно је наглашено да, у случају да се појави малолетно лице без пратње, истог тренутка обавесте надлежни центар за социјални рад.

(Телеграф)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".