Да би љубичица напредовала потребна јој је адекватна температура ваздуха. Начин заливања, као и динамика и температура воде за заливање, одабир позиција на којима ће саксије стајати, само су неки од услова које би требало испунити. 

Фото: Профимедиа

 

Међутим, љубичица понекад зна да стагнира са растом. Пре него што листови почну да делују увело, цветови се сасуше, а стабљике почну да се издвајају из бокора, можете да опоравите ваше омиљено собно цвеће, и то без трунке хемије.

Мало је познато да би друге собне биљке могле да помогну љубичицама у расту. Једна од њих је алоја.

Фото: Профимедиа

 

Све што је потребно јесте да са алоја вере скинете један лист, убаците га у блендер и измиксате са 100 милилитара воде. Са листа алоје немојте скидати опну - миксајте и зелени и желатинозни део са водом. Потом овом течношћу залијте ваше љубичице на уобичајен начин.

Хранљиви састојци из листа алоје деловаће благотворно како на корен љубичице, тако и на њене цветове и листове.

Фото: Профимедиа

 

Уколико имате мањи број саксија са љубичицама, течност са алојом можете да сипате у стаклену флашицу, да је затворите и чувате у фрижидеру до следеће употребе.

Препоручљиво је да воду са алојом додајете љубичицама једном у пет дана док се не опораве. За то време немојте их заливати обичном водом. Касније, течност са алојом сипајте у подложак саксије једном недељно.

(Телеграф)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".