Сви желимо бујну косу, али широк распон фактора, од генетике преко хормона до исхране, одређује колико брзо ваша коса расте.

“Здрава исхрана и здрава коса иду руку под руку. У оба случаја, унос довољно протеина уз фокус на здравој биљној храни помоћи ће вам да добијете потребне храњиве супстанце, антиоксидансе у противупалним једињењима везане за здравију косу”, каже стручњак за исхрану Саманта Касети.

Другим речима, исхрана богата витаминима и минералима помаже расту косе и обезбеђује да избегнете губитак косе повезан са недостатком храњивих супстанци.

Фото: Профимедиа

 

Колико ће коса бити здрава зависи од одређених храњивих супстанци, као што су протеини, биотин, витамин А и витамин Ц”, додаје Касети. Гвожђе и омега-3 масне киселине одговорни су за раст косе, додаје она.

Ако вам се чини да губите више косе него иначе или да једноставно не расте онолико брзо колико бисте жељели, најбоље је да се консултујете са стручњаком. У међувремену можете да покушате да у свој јеловник додате више намирница које подстичу раст косе.

Према дијететичарима то су јогурт, јагоде, прокељ, лосос, сардина, јаја, сочиво, тофу, леблебије, инћуни, туњевина, црвено месо, орашасти плодови и семенке.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".