Da bi ljubičica napredovala potrebna joj je adekvatna temperatura vazduha. Način zalivanja, kao i dinamika i temperatura vode za zalivanje, odabir pozicija na kojima će saksije stajati, samo su neki od uslova koje bi trebalo ispuniti. 

Foto: Profimedia

 

Međutim, ljubičica ponekad zna da stagnira sa rastom. Pre nego što listovi počnu da deluju uvelo, cvetovi se sasuše, a stabljike počnu da se izdvajaju iz bokora, možete da oporavite vaše omiljeno sobno cveće, i to bez trunke hemije.

Malo je poznato da bi druge sobne biljke mogle da pomognu ljubičicama u rastu. Jedna od njih je aloja.

Foto: Profimedia

 

Sve što je potrebno jeste da sa aloja vere skinete jedan list, ubacite ga u blender i izmiksate sa 100 mililitara vode. Sa lista aloje nemojte skidati opnu - miksajte i zeleni i želatinozni deo sa vodom. Potom ovom tečnošću zalijte vaše ljubičice na uobičajen način.

Hranljivi sastojci iz lista aloje delovaće blagotvorno kako na koren ljubičice, tako i na njene cvetove i listove.

Foto: Profimedia

 

Ukoliko imate manji broj saksija sa ljubičicama, tečnost sa alojom možete da sipate u staklenu flašicu, da je zatvorite i čuvate u frižideru do sledeće upotrebe.

Preporučljivo je da vodu sa alojom dodajete ljubičicama jednom u pet dana dok se ne oporave. Za to vreme nemojte ih zalivati običnom vodom. Kasnije, tečnost sa alojom sipajte u podložak saksije jednom nedeljno.

(Telegraf)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".