Како је Оливера навела, разлог због чега музичари одбијају чланство у жирију јесу пријатељски односи са такмичарима, или то што су, у неким случајевима, управо они део ауторског тима појединих такмичара.

Фото: Милена Анђела

 

- Чланови жирија су компетентни људи из музичког света. Композитори, аранжери, текстописци, музички уредници, професори на Академији. Људи који знају шта је музика. Познати, мање познати, музички уредници, мени доставе спискове људи 10,20,30,40 људи из нашег музичког света за које се зна. И онда гледамо да ли је неко у сукобу интереса. Нпр. Бајага има две песме на фестивалу, дакле он не може, неко сарађује са њим, дакле тај неко би навијао за њега. Морам искрено да вам кажем, Јелену Томашевић када смо звали она каже: “Знате, имам три другарице своје које се такмиче и ја не могу да се определим. Не могу да будем објективна”. То је фер. Имамо превише аутора, песама, јер кога год да споменете он је урадио аранжаман за неку песму. Када споменете овога, он је писао песму за овога... Врло је тешко изабрати људе који нису инволвирани ауторски, и са друге стране да су компетентни. То смо урадили и ове године. Ја сам та која на крају, када прођемо то сито и решето, зовем те људе, ја се са њима договарам. Генерални директор зна ко су људи у жирију, али морам рећи да он то заборави, одмах када то саопштимо. Тим људима не објављујемо имена док не гласају, а у самом финалу они саопштавају своје гласове - рекла је Оливера Ковачевић у емисији "Београдска хроника".

Фото: Теодора Ћирић

 

Оливера је истакла да је сваке године све веће интересовање за овај овај фестивал. 

- Преко 150 песама се пријавило ове године, а 36 смо изабрали да се у две полуфиналне вечери окушају, да се такмиче - рекла је Ковачевићева и додала:

- Музички укус је посебан таленат. Ми смо због тога ангажовали све наше музичке уреднике које имамо, и телевизије и свих канала Радио-Београда, наших кабловских канала... Сви музички уредници су били у селекционој комисији, њих 36, гласали, имали гласачке листиће, одабрали те песме.

Све такмичарске песме могу да се чују на Јутјубу од 8. фебруара, а и преко стриминг платформе. Интересовање је највеће до сада, и у питању су милионски прегледи.

- Већ видимо по Јутјуб прегледима да су се издвојили неки фаворити, и сада су ту већ фанови, навијају једни за једне, други за друге... И она стара прича... Сваки фестивал који ми радимо, и Песму Евровизије, увек прати прича, мислим, од када знамо - да ли је нешто намештено, да ли РТС намешта победу, да ли сам ја та која намешта победу некоме... Ми овај фестивал радимо због тога што нам је тешко да сами наместимо ту победу - рекла је Оливера и додала:

- Када кажем - сами, то значи да нађемо некога, да изаберемо неког певача, да имамо одличну песму и да са том песмом направимо успех. То је било са Жељком Јоксимовићем, али Марија Шерифовић је победила на фестивалу када нас је представљала на Песми Евровизије. Дакле, ми овај фестивал радимо да бисмо олакшали посао, а не да бисмо намештали да би неко победио.

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".