Цене гаса буквално су подивљале због руско-украјинске кризе и бележе незапамћене вредности! Услед повећане тражње и страха од несташице, узлетеле су и цене нафте. Иако је ситуација у целој Европи све тежа, председник Србије Александар Вучић поручује да ће наша држава учинити све не би ли грађанима обезбедила нормалан живот, због чега припрема и сет мера. Такође, када је реч о гасу, наши грађани могу бити мирни до јуна, што је резултат договора који су пре неколико месеци постигли Вучић и председник Русије Владимир Путин.

Наиме, цена гаса јуче је у Европи достигла вредност од преко 2.000 долара за хиљаду кубних метара и ту се не зауставља, а у Немачкој је прешишала и вредност од 3.000 долара. Такође је узлетела и цена америчке нафте WТИ на највиши ниво од 2013, а европска нафта "брент" премашила је 110 долара по барелу.

Без панике

И сам председник Вучић, након ескалирања руско-украјинског сукоба, упозорава да је ситуација у Европи и свету све тежа, али и поручује да ће Србија заштитити интересе свог народа и земље.

- Руководство Србије предузима све мере да би грађанима обезбедила пристојан живот. Економски изазови су све тежи и тежи. Зато реагујемо и на највеће цене у историји, и угља и струје и гаса и свих сировина. Расту цене прехрамбеним производима, зато је важно да предузимамо мере и с тим мерама упознаћемо грађане у најкраћем року, колико већ данас или сутра. Битно је да без панике реагујемо, јер сам уверен да ћемо сачувати стабилност - истакао је Вучић јуче.

Срећом по грађане и привреду Србије, наша држава тренутно има замрзнуту цену енергената, што је резултат договора који су раније постигли Вучић и Путин. Тада је на састанку уговорено да ће цена гаса до краја маја ове године за Србију износити 270 долара за хиљаду кубних метара, а Вучић је тада најавио и да ће Србија и након истека тих договорених шест месеци плаћати "изузетну цену" гаса, као и да ће обим његове испоруке бити повећан и флексибилнији.

Фото: Танјуг/АП

 

 

Такође, у Србији су замрзнуте и малопродајне цене горива, додуше само на месец дана, што истиче наредних дана. Стручњаци упозоравају да нема шансе да гориво истог момента не поскупи, и то најмање за два до три динара по литри, односно литар евродизела са 179 на најмање 181 динар.

- Већ сада је разлика само два или три динара између набавне цене, која је расла, и продајне цене у Србији. Немогуће је да се тако настави, па се очекује да одмах по одмрзавању цене горива порасту најмање за ту разлику, а вероватно и више - каже за Курир стручњак за нафтне деривате Небојша Атанацковић.

Одличан потез

Да је Србија направила одличан потез договором о замрзнутим ценама гаса, сматра стручњак за енергетику, аналитичар Стевица Деђански.

- Русија је показала да цени наш неутралан став и очекујем да у наредном периоду настави исто тако, јер би све остало било погрешно. Зато верујем да ће нам Русија омогућити да и у наредном периоду купујемо гас по ценама које су вишеструко боље него на тржишту. О томе се свакако расправља на крају грејне сезоне, када је мања потражња, па самим тим и цене енергената - казао је Деђански за Курир.

Министарка енергетике Зорана Михајловић за Курир каже да је тренутно најважније да је наша држава пре свега одговорна и да је много раније урадила све да има довољне количине и гаса и деривата.

- Ситуација је не само политички већ и економско-енергетски озбиљна. Али ми смо набавили и мазута и бензина и дизела, а у Банатском Двору имамо 110 милиона кубних метара гаса. Дакле, нико у овом тренутку и не разматра повећање цена за грађане - поручила је она.

Хране има довољно, не правите залихе

Ускоро нам следи и раст цена готово свих производа и услуга услед повећања цена инпута, пре свега горива, оцењује за Курир економиста Млађен Ковачевић.

- Што се Србије тиче, јако зависи даљи развој ситуације од тога какав ће бити нови споразум са Русијом у вези са ценом гаса. Ако не будемо имали досадашње повластице за гас и остале енергенте, цене ће јако скочити, што ће имати за последицу и раст свих производа и услуга - каже Ковачевић.

Ипак, основних животних намирница има сасвим довољно, на шта је указао и председник Србије Александар Вучић.

- У робним резервама имамо довољно пшенице и кукуруза за наредних шест месеци, кухињске соли, купујемо три тоне млека у праху, купили смо многи пиринча, уља такође. И грашак и пасуљ, свега имамо. Имамо резерве на три места. При војсци, при министарству, при робним резервама - нагласио је Вучић, док је и Александар Богуновић из Привредне коморе Србије истакао да у Србији неће бити несташица хране, нити проблема са снабдевањем основним намирницама.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".