Cene gasa bukvalno su podivljale zbog rusko-ukrajinske krize i beleže nezapamćene vrednosti! Usled povećane tražnje i straha od nestašice, uzletele su i cene nafte. Iako je situacija u celoj Evropi sve teža, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručuje da će naša država učiniti sve ne bi li građanima obezbedila normalan život, zbog čega priprema i set mera. Takođe, kada je reč o gasu, naši građani mogu biti mirni do juna, što je rezultat dogovora koji su pre nekoliko meseci postigli Vučić i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Naime, cena gasa juče je u Evropi dostigla vrednost od preko 2.000 dolara za hiljadu kubnih metara i tu se ne zaustavlja, a u Nemačkoj je prešišala i vrednost od 3.000 dolara. Takođe je uzletela i cena američke nafte WTI na najviši nivo od 2013, a evropska nafta "brent" premašila je 110 dolara po barelu.

Bez panike

I sam predsednik Vučić, nakon eskaliranja rusko-ukrajinskog sukoba, upozorava da je situacija u Evropi i svetu sve teža, ali i poručuje da će Srbija zaštititi interese svog naroda i zemlje.

- Rukovodstvo Srbije preduzima sve mere da bi građanima obezbedila pristojan život. Ekonomski izazovi su sve teži i teži. Zato reagujemo i na najveće cene u istoriji, i uglja i struje i gasa i svih sirovina. Rastu cene prehrambenim proizvodima, zato je važno da preduzimamo mere i s tim merama upoznaćemo građane u najkraćem roku, koliko već danas ili sutra. Bitno je da bez panike reagujemo, jer sam uveren da ćemo sačuvati stabilnost - istakao je Vučić juče.

Srećom po građane i privredu Srbije, naša država trenutno ima zamrznutu cenu energenata, što je rezultat dogovora koji su ranije postigli Vučić i Putin. Tada je na sastanku ugovoreno da će cena gasa do kraja maja ove godine za Srbiju iznositi 270 dolara za hiljadu kubnih metara, a Vučić je tada najavio i da će Srbija i nakon isteka tih dogovorenih šest meseci plaćati "izuzetnu cenu" gasa, kao i da će obim njegove isporuke biti povećan i fleksibilniji.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Takođe, u Srbiji su zamrznute i maloprodajne cene goriva, doduše samo na mesec dana, što ističe narednih dana. Stručnjaci upozoravaju da nema šanse da gorivo istog momenta ne poskupi, i to najmanje za dva do tri dinara po litri, odnosno litar evrodizela sa 179 na najmanje 181 dinar.

- Već sada je razlika samo dva ili tri dinara između nabavne cene, koja je rasla, i prodajne cene u Srbiji. Nemoguće je da se tako nastavi, pa se očekuje da odmah po odmrzavanju cene goriva porastu najmanje za tu razliku, a verovatno i više - kaže za Kurir stručnjak za naftne derivate Nebojša Atanacković.

Odličan potez

Da je Srbija napravila odličan potez dogovorom o zamrznutim cenama gasa, smatra stručnjak za energetiku, analitičar Stevica Deđanski.

- Rusija je pokazala da ceni naš neutralan stav i očekujem da u narednom periodu nastavi isto tako, jer bi sve ostalo bilo pogrešno. Zato verujem da će nam Rusija omogućiti da i u narednom periodu kupujemo gas po cenama koje su višestruko bolje nego na tržištu. O tome se svakako raspravlja na kraju grejne sezone, kada je manja potražnja, pa samim tim i cene energenata - kazao je Deđanski za Kurir.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović za Kurir kaže da je trenutno najvažnije da je naša država pre svega odgovorna i da je mnogo ranije uradila sve da ima dovoljne količine i gasa i derivata.

- Situacija je ne samo politički već i ekonomsko-energetski ozbiljna. Ali mi smo nabavili i mazuta i benzina i dizela, a u Banatskom Dvoru imamo 110 miliona kubnih metara gasa. Dakle, niko u ovom trenutku i ne razmatra povećanje cena za građane - poručila je ona.

Hrane ima dovoljno, ne pravite zalihe

Uskoro nam sledi i rast cena gotovo svih proizvoda i usluga usled povećanja cena inputa, pre svega goriva, ocenjuje za Kurir ekonomista Mlađen Kovačević.

- Što se Srbije tiče, jako zavisi dalji razvoj situacije od toga kakav će biti novi sporazum sa Rusijom u vezi sa cenom gasa. Ako ne budemo imali dosadašnje povlastice za gas i ostale energente, cene će jako skočiti, što će imati za posledicu i rast svih proizvoda i usluga - kaže Kovačević.

Ipak, osnovnih životnih namirnica ima sasvim dovoljno, na šta je ukazao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- U robnim rezervama imamo dovoljno pšenice i kukuruza za narednih šest meseci, kuhinjske soli, kupujemo tri tone mleka u prahu, kupili smo mnogi pirinča, ulja takođe. I grašak i pasulj, svega imamo. Imamo rezerve na tri mesta. Pri vojsci, pri ministarstvu, pri robnim rezervama - naglasio je Vučić, dok je i Aleksandar Bogunović iz Privredne komore Srbije istakao da u Srbiji neće biti nestašica hrane, niti problema sa snabdevanjem osnovnim namirnicama.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".