- Путинов рат је био унапред планиран и ничим изазван. Он је одбацио континуиране дипломатске напоре. Мислио је да Запад и НАТО неће одговорити. И мислио је да би могао да нас подели. Путин није био у праву, остали смо уједињени - навео је Бајден у Конгресу, додајући да ће упркос потенцијалном успеху на бојном пољу, Путин платити високу цену.

Бајден је најавио да САД планирају да гоне руске олигархе који подржавају Владимира Путина.

- Руским олигарсима и корумпираним лидерима, који су изградили милијарде долара захваљујући насилном режиму, кажем - не више! Секретаријат за правосуђе формираће радну групу која ће гонити злочине руских олигарха. Удружујемо се са европским савезницима да пронађемо и запленимо њихове јахте, луксузне станове, приватне авионе - истакао је Бајден, а преноси "Глас Америке".

 

 

Он је још једно поновио да САД неће слати трупе у Украјину.

- Желим да будем јасан - наше снаге нису ангажоване и неће се упуштати у сукоб са руским снагама у Украјини. Уместо тога, америчке трупе распоређене су у Европи, не да би се бориле у Украјини, већ да бране наше НАТО савезнике у случају да Путин одлучи да настави да се креће на запад - рекао је Бајден.

Према његовим речима, у те сврхе мобилисане су копнене снаге, ваздушне ескадриле, као и пловила.

Фото: АП

 

Бајден је у обраћању Конгресу, шестог дана руског напада на Украјину, најавио и нови корак којим се руским авионима забрањује коришћење америчког ваздушног простора, и наговестио је кораке који ће у будућности ослабити руску војску.

У знак подршке и солидарности са Украјином, посланици и званичници у Конгресу су носили плаво-жуте траке, а многи и двобојну, плаво-жуту одећу.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".