- Не дај Боже да се не развије у планетарни. Он чак није почео ни 2014. Тада је први пут ушао у оштру оружану фазу. Али шта је томе претходило? - рекао је Лукашенко на састанку са члановима Савета безбедности Белорусије.

Лукашенко сматра да је потпуно игнорисање система безбедности од стране Запада довело до ескалације тензија у региону.

- Апсолутно игнорисање система безбедности од стране Запада, нивелисање система обуздавања и равнотеже, тешко постигнуто након распада Совјетског Савеза. Деградација и обезвређивање међународних договора и споразума довели су до ескалације војно-политичке ситуације у нашем региону - објаснио је Лукашенко.

Белоруски лидер додао је да су узроци сукоба у Украјини били брза украјинизација од стране радикалних елемената у светлу уништавања руске културе, језика, историјског сећања, укључујући и на територијама на којима живе етнички Руси.

Фото: АП

 

 

- Трагични резултат свега овога видимо данас у Украјини. Да ли је то желелa да види већина украјинског становништва? Не. Али Мајдан је одрадио свој посао - оценио је председник.

Међутим, председник је додао да сматра да резултати преговора Русије и Украјине у Белорусији уливају опрезан оптимизам.

Белорусија не учествује у војној операцији Русије у Украјини

Лукашенко је поновио да Минск не планира да учествује у специјалној операцији Русије у Украјини.

Према његовим речима, белоруска војска није учествовала и не учествује у сукобима и то може свима да докаже.

„Штавише, руско руководство никада није покренуло ово питање са нама – о нашем учешћу у оружаном сукобу. И даље не намеравамо да учествујемо у овој специјалној операцији у Украјини. Нема такве потребе. Државну границу од Бреста до Мозира покривамо сопственим снагама да бисмо спречили продор у земљу радикала и оружја“, закључио је Лукашенко.

Он је истакао да су у Белорусији сви системи ПВО доведени у борбену готовост како би се спречили напади иза леђа руских снага.

„Министар одбране ме је известио о готовости за покривање западне границе са још пет батаљона“, прецизирао је Лукашенко.

Према његовим речима, Белорусија не може ни да поступи другачије.
„Стално чекамо провокације западних партнера. Било у политици, у економији, било у војној сфери“, конастатовао је Лукашенко.

Покушај преврата по украјинском сценарију

Лукашенко је истакао да је покушај државног преврата у Белорусији прављен по украјинском сценарију.

„Покушај државног преврата код нас рађен је по украјинском сценарију уз активно учешће украјинских националиста и центара за сајбер ратовање који се налазе у Украјини“, објаснио је он.

Према његовим речима, „у Волинској области, у близини белоруских граница, направљене су базе и кампови за обуку уз знање надлежних украјинских власти како би се ‘добровољци’ обучавали за учешће у белоруским догађајима“.

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“, да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.

Касније је Министарство одбране Русије нагласило да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.

(Спутњик)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".