- Ne daj Bože da se ne razvije u planetarni. On čak nije počeo ni 2014. Tada je prvi put ušao u oštru oružanu fazu. Ali šta je tome prethodilo? - rekao je Lukašenko na sastanku sa članovima Saveta bezbednosti Belorusije.

Lukašenko smatra da je potpuno ignorisanje sistema bezbednosti od strane Zapada dovelo do eskalacije tenzija u regionu.

- Apsolutno ignorisanje sistema bezbednosti od strane Zapada, nivelisanje sistema obuzdavanja i ravnoteže, teško postignuto nakon raspada Sovjetskog Saveza. Degradacija i obezvređivanje međunarodnih dogovora i sporazuma doveli su do eskalacije vojno-političke situacije u našem regionu - objasnio je Lukašenko.

Beloruski lider dodao je da su uzroci sukoba u Ukrajini bili brza ukrajinizacija od strane radikalnih elemenata u svetlu uništavanja ruske kulture, jezika, istorijskog sećanja, uključujući i na teritorijama na kojima žive etnički Rusi.

Foto: AP

 

 

- Tragični rezultat svega ovoga vidimo danas u Ukrajini. Da li je to želela da vidi većina ukrajinskog stanovništva? Ne. Ali Majdan je odradio svoj posao - ocenio je predsednik.

Međutim, predsednik je dodao da smatra da rezultati pregovora Rusije i Ukrajine u Belorusiji ulivaju oprezan optimizam.

Belorusija ne učestvuje u vojnoj operaciji Rusije u Ukrajini

Lukašenko je ponovio da Minsk ne planira da učestvuje u specijalnoj operaciji Rusije u Ukrajini.

Prema njegovim rečima, beloruska vojska nije učestvovala i ne učestvuje u sukobima i to može svima da dokaže.

„Štaviše, rusko rukovodstvo nikada nije pokrenulo ovo pitanje sa nama – o našem učešću u oružanom sukobu. I dalje ne nameravamo da učestvujemo u ovoj specijalnoj operaciji u Ukrajini. Nema takve potrebe. Državnu granicu od Bresta do Mozira pokrivamo sopstvenim snagama da bismo sprečili prodor u zemlju radikala i oružja“, zaključio je Lukašenko.

On je istakao da su u Belorusiji svi sistemi PVO dovedeni u borbenu gotovost kako bi se sprečili napadi iza leđa ruskih snaga.

„Ministar odbrane me je izvestio o gotovosti za pokrivanje zapadne granice sa još pet bataljona“, precizirao je Lukašenko.

Prema njegovim rečima, Belorusija ne može ni da postupi drugačije.
„Stalno čekamo provokacije zapadnih partnera. Bilo u politici, u ekonomiji, bilo u vojnoj sferi“, konastatovao je Lukašenko.

Pokušaj prevrata po ukrajinskom scenariju

Lukašenko je istakao da je pokušaj državnog prevrata u Belorusiji pravljen po ukrajinskom scenariju.

„Pokušaj državnog prevrata kod nas rađen je po ukrajinskom scenariju uz aktivno učešće ukrajinskih nacionalista i centara za sajber ratovanje koji se nalaze u Ukrajini“, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, „u Volinskoj oblasti, u blizini beloruskih granica, napravljene su baze i kampovi za obuku uz znanje nadležnih ukrajinskih vlasti kako bi se ‘dobrovoljci’ obučavali za učešće u beloruskim događajima“.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Kasnije je Ministarstvo odbrane Rusije naglasilo da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

(Sputnjik)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".