На данашњи дан пре четири године прерано нас је напустио један од највећих глумаца са ових простора - Небојша Глоговац. Легенда домаћег глумишта преминуо је после борбе са опаком болешћу у 48. години.

Подсетимо, Глоговац је био хитно примљен у Институт за онкологију. Пред крај 2017. здравствено стање му се нагло погоршало, па је убрзо отишао у Немачку по помоћ. После консултација са тамошњим лекарима вратио се у Београд.

Небојша Глоговац рођен је 1969. године у Требињу. Када је имао 7 година преселио се са породицом у Панчево. Прву улогу остварио је у серији "Бољи живот", у којој је играо школског друга Слободана Бобе Попадића. Након завршене средње школе уписује студије психологије на Филозофском факултету, а после две године се предомишља и уписује Факултет драмских уметности у Београду у класи професора Владимира Јевтовића. Са њим су студирали између осталих Наташа Нинковић и Војин Ћетковић.

Фото: Архива Новости

 

Много је улога по којима ћемо вечно памтити Небојшу Глоговца - филмских, али и оних позоришних. А када се помену ове друге, скоро сви се одмах сете маестралног изођења Шекспирогов "Хамлета" у Југословенском драмском позоришту.

У режији Александра Поповског, премијерно је изведена 17. септембра 2016. године, а Небојша Глоговац бриљирао је у насловној улози на сцени… али и ван ње.

- Сваки човек који се усуди да мисли има Хамлета у себи - говорио је новинарима уочи премијере.

Дубоко заинтересован за стање у коме се налази српско друштво и, у првом реду, култура, Глоговац је често промишљао о свету око себе. Из једног од последњих интервјуа данас се памти његов одговор на питање управо о Хамлету и његовој вечитој дилеми - бити или не бити.

Фото: Инстаграм принтскрин/ laperiodistaindependiente

 

- Бити ил' не бити у нашем читању и поставци је: бити је радити, борити се, деловати против неправде, против система који меље или не бити, то јест савијати кичму, пристајати, живети досадан живот, као хрчак бесконачно вртети точак док пирамиде расте - говорио је глумац.

У родном Требињу нису заборавили свог великана. Сваке године крајем августа, у спомен на дан његовог рођења, одржава се дводневна манифестација Дани Небојше Глоговца, коју у његовој Херцеговини организују породица и пријатељи.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".