Na današnji dan pre četiri godine prerano nas je napustio jedan od najvećih glumaca sa ovih prostora - Nebojša Glogovac. Legenda domaćeg glumišta preminuo je posle borbe sa opakom bolešću u 48. godini.

Podsetimo, Glogovac je bio hitno primljen u Institut za onkologiju. Pred kraj 2017. zdravstveno stanje mu se naglo pogoršalo, pa je ubrzo otišao u Nemačku po pomoć. Posle konsultacija sa tamošnjim lekarima vratio se u Beograd.

Nebojša Glogovac rođen je 1969. godine u Trebinju. Kada je imao 7 godina preselio se sa porodicom u Pančevo. Prvu ulogu ostvario je u seriji "Bolji život", u kojoj je igrao školskog druga Slobodana Bobe Popadića. Nakon završene srednje škole upisuje studije psihologije na Filozofskom fakultetu, a posle dve godine se predomišlja i upisuje Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Vladimira Jevtovića. Sa njim su studirali između ostalih Nataša Ninković i Vojin Ćetković.

Foto: Arhiva Novosti

 

Mnogo je uloga po kojima ćemo večno pamtiti Nebojšu Glogovca - filmskih, ali i onih pozorišnih. A kada se pomenu ove druge, skoro svi se odmah sete maestralnog izođenja Šekspirogov "Hamleta" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

U režiji Aleksandra Popovskog, premijerno je izvedena 17. septembra 2016. godine, a Nebojša Glogovac briljirao je u naslovnoj ulozi na sceni… ali i van nje.

- Svaki čovek koji se usudi da misli ima Hamleta u sebi - govorio je novinarima uoči premijere.

Duboko zainteresovan za stanje u kome se nalazi srpsko društvo i, u prvom redu, kultura, Glogovac je često promišljao o svetu oko sebe. Iz jednog od poslednjih intervjua danas se pamti njegov odgovor na pitanje upravo o Hamletu i njegovoj večitoj dilemi - biti ili ne biti.

Foto: Instagram printskrin/ laperiodistaindependiente

 

- Biti il' ne biti u našem čitanju i postavci je: biti je raditi, boriti se, delovati protiv nepravde, protiv sistema koji melje ili ne biti, to jest savijati kičmu, pristajati, živeti dosadan život, kao hrčak beskonačno vrteti točak dok piramide raste - govorio je glumac.

U rodnom Trebinju nisu zaboravili svog velikana. Svake godine krajem avgusta, u spomen na dan njegovog rođenja, održava se dvodnevna manifestacija Dani Nebojše Glogovca, koju u njegovoj Hercegovini organizuju porodica i prijatelji.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".