Ђоковић је 5. јануара Аустралију, из које је 11 дана касније протеран. Иако је на локалном суду најпре доказао да је одузимање визе на аеродрому у Мелбурну било неправедно, из поменуте државе је ипак истеран јер је министар за имиграције Алекс Хоук искористио право које му даје тамошњи закон да било коме и било када ускрати визу, што је он и учинио наводећи да је Новак "опасност за здравље и ред у Аустралији".

И, ту једанаестодневну драму пратио је цео свет - сви су могли да виде и хотел за имигранте у који је био смештен најбољи тенисер света, и да посматрају протесте подршке које су му упућивали његови навијачи, а нарочито исељеници из Србије, и да прате уживо суђење на коме је Ђоковић "ослобођен", па су потом уследили и његови јавни тренинзи, а онда нови шок - одлука министра, потврда његове одлуке на Савезном суду, протеривање...

Фото: Printskrin/pickwise

 

 

Али, оно што јавност није могла да види, бар не тако лако, јесте број језивих порука које су у међувремену стизале Ђоковићу.

Агенција "Pickwise" је обелоданила колико је који актер тениса, било мушки или женски, добио претећих, узнемирујућих или вулгарних порука на Твитеру у 2021. години, а онда је објавила и "додатак", везан за Новака.

Званично, у 2021. години, највише увреда на поменутој друштвеној мрежи добила је Наоми Осака, која је због својих ставова о важности психичког здравља, али и проблема кроз које је из тих разлога пролазила, чак 32.415 пута добила непримерену поруку.

На другом месту је Серена Вилијамс, са 18.118 таквих порука, иако је већи део сезоне била ван такмичења, а на трећем месту, са 11.732 био је Енди Мареј. И, после четвртопласиране Симоне Халеп (10.094), на петој позицији се нашао Новак Ђоковић.

Он је током целе 2021. године добио 8.439 узнемирујућих порука, али...

Поменута агенција је томе додала и следеће:

"Само у периоду од 4. до 10 јануара 2022., Србин је добио додатних 7.354 порука мржње путем Твитера".

Дакле, за недељу дана скоро колико и за целу прошлу годину.

А притом је драма у Аустралији окончана тек 16. јанаура, односно нема сумње да је и до тог датума, а и потом, Ђоковић још више био мета увреда оних који се не слажу са његовим ставом о важности слободног избора.

Управо је та синтагма и коришћена у судском поступку као аргумент министра Хоука, да постоји бојазан да би "Ђоковић могао да постане икона слободног избора". А имајући у виду каква је политичка и корона-ситуација у Аустралији пред изборе, и не чуди што је министар решио да најбољег тенисера света протера, а локални медији га додатно "оцрнили" - што је свакако и допринело овој мржњи на интернету.

Останите уз "Новости спорт" и први сазнајте најновије вести о томе како је Новак Ђоковић и шта за њега следи након што му је онемогућено да брани три узастопно освојене титуле на Аустралијан опену, који је, у његовом одсуству, освојио Рафаел Надал.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".