Ово воће нутриционисти често препоручују, називајући га и супервоћем. Уосталом, у једном плоду авкоада крије се скоро 20 витамина и минерала. То су витамини А, Б, Ц и Е, али и влакнима и минералима као што су калијум, калцијум и други.

Губљење телесне тежине

Авокадо је сјајан начин за губљење килограма. Немојте да вас завара његов садржај масноћа јер они обезбеђују вашем организму само добре, здраве масноће. Он убрзава метаболизам и помаже код губљења вишка килограма.

Према бројним студијама, конзумирање половине једног авокада дневно потискује налете глади и до 5 сати након јела.

Регулише крвни притисак

Фото: profimedia

 

Авокадо је пун калцијума, то му омогућује да доведе крвни притисак у савршену равнотежу. Калцијум је иначе задужен за елиминисање вишка натријума из организма.

 

Управо због тога авокадо може да прочисти ваше крвне судове и да идеално избалансира крвни притисак.

Побољшава вид

Авокадо је препун две врсте есенцијалних каротеноида: лутеина и зеаксантина. Ове две материје драстично побољшавају вид код особа који редовно конзумирају авокадо. 

Контролише холестерол

 Према бројним студијама, авокадо је одличан за снижавање лошег, односно ЛДЛ холестерола. Зато је важно конзумирати га на недељном нивоу.

Јачање костију

Фото: profimedia

 

 

Као резултат богатог садржаја витамина К, авокадо може да згусне структуру костију и да спречи њихову ломљивост. Поред тога, авокадо је препун витамина Д и калцијума, који су кључни за правилан развој и отпорност костију. Користи се као додатак лечењу особама које имају проблеме са костима.

Изградња хранљивих састојака 

За разлику од других намирница, авокадо не само да обезбеђује много хранљивих састојака, вецћ помаже и телу да их апсорбује и складишти правилно. Када се конзумира проучено је да наредних пет сати тело нема потребу за храном.

Пробавни систем

Понекад, наш пробавни систем може “испрати” важне хранљиве материје, због неправилне апсорпције. Ово је место где авокадо ефикасно помаже у очувању тих хранљивих материја. 

Здраве масти

Фото: profimedia

 

 

Здраве масти су кључне ако желите да одржите савршену синергију тела и ума. Авокадо је једна од намирница која је богата здравим мастима, које углавном помажу у спречавању кардиоваскуларних проблема, можданог удара и повишеног нивоа ЛДЛ холестерола.