Ovo voće nutricionisti često preporučuju, nazivajući ga i supervoćem. Uostalom, u jednom plodu avkoada krije se skoro 20 vitamina i minerala. To su vitamini A, B, C i E, ali i vlaknima i mineralima kao što su kalijum, kalcijum i drugi.

Gubljenje telesne težine

Avokado je sjajan način za gubljenje kilograma. Nemojte da vas zavara njegov sadržaj masnoća jer oni obezbeđuju vašem organizmu samo dobre, zdrave masnoće. On ubrzava metabolizam i pomaže kod gubljenja viška kilograma.

Prema brojnim studijama, konzumiranje polovine jednog avokada dnevno potiskuje nalete gladi i do 5 sati nakon jela.

Reguliše krvni pritisak

Foto: profimedia

 

Avokado je pun kalcijuma, to mu omogućuje da dovede krvni pritisak u savršenu ravnotežu. Kalcijum je inače zadužen za eliminisanje viška natrijuma iz organizma.

 

Upravo zbog toga avokado može da pročisti vaše krvne sudove i da idealno izbalansira krvni pritisak.

Poboljšava vid

Avokado je prepun dve vrste esencijalnih karotenoida: luteina i zeaksantina. Ove dve materije drastično poboljšavaju vid kod osoba koji redovno konzumiraju avokado. 

Kontroliše holesterol

 Prema brojnim studijama, avokado je odličan za snižavanje lošeg, odnosno LDL holesterola. Zato je važno konzumirati ga na nedeljnom nivou.

Jačanje kostiju

Foto: profimedia

 

 

Kao rezultat bogatog sadržaja vitamina K, avokado može da zgusne strukturu kostiju i da spreči njihovu lomljivost. Pored toga, avokado je prepun vitamina D i kalcijuma, koji su ključni za pravilan razvoj i otpornost kostiju. Koristi se kao dodatak lečenju osobama koje imaju probleme sa kostima.

Izgradnja hranljivih sastojaka 

Za razliku od drugih namirnica, avokado ne samo da obezbeđuje mnogo hranljivih sastojaka, vecć pomaže i telu da ih apsorbuje i skladišti pravilno. Kada se konzumira proučeno je da narednih pet sati telo nema potrebu za hranom.

Probavni sistem

Ponekad, naš probavni sistem može “isprati” važne hranljive materije, zbog nepravilne apsorpcije. Ovo je mesto gde avokado efikasno pomaže u očuvanju tih hranljivih materija. 

Zdrave masti

Foto: profimedia

 

 

Zdrave masti su ključne ako želite da održite savršenu sinergiju tela i uma. Avokado je jedna od namirnica koja je bogata zdravim mastima, koje uglavnom pomažu u sprečavanju kardiovaskularnih problema, moždanog udara i povišenog nivoa LDL holesterola.