-Датум регистрације лека је 3. фебруар 2022. године. Трговински назив је ‘Есперавир’, а међународни назив је „Молнупиравир“, наводи се у документу.

Лек се производи у капсулама од 200 и 400 милиграма.

Како је Спутњику рекао председник савета директора компаније „Промомед“ Петар Бели „Есперавир“ омогућава смањење ризика од погоршања стања и хоспитализације.

-Препарати направљени на основу истог молекула користе се и у Америци, Јапану и Европи. Наши грађани морају да имају најсавременију терапију и то што је пре могуће, навео је Бели.

Он је појаснио да лек спречава мутацију вируса корона тако што „делује на други део овог ензима (РдРП)“.

Како су навели у прес служби компаније „Промомед“, клиничка испитивања су доказала предност лека „Есперавир“ у односу на стандардна лечења пацијената. Он убрзава процес опоравка, смањује ризик од компликација и погоршања стања.

-Већ након петог дана терапије је примећено да је код више од 80 одсто пацијената вирус нестао, а више од 40 одсто пацијената, укључујући и пацијенте са високим ризиком од компликованог тока болести, су у потпуности оздравили, саопштили су у компанији.

Подвлачи се у изјави да препарат одговара свим категоријама грађана.

-Есперавир или ‘Молнупиравир’ је тек дошао у земљу, али лекови засновани на овом молекулу су добро проучени. Постоји око десет клиничких студија спроведених у различитим земљама, укључујући и компанију ‘Промомед’ у Русији, рекао је главни пулмолог Министарства здравља Русије Сергеј Авдејев.

Наглашава се да ће лекари први пут имати могућност да бирају лек за терапију – „Фавипиравир“ или „Молнупиравир“. Оба молекула делују на вирус и на различите начине сузбијају његову репликацију.

(Новости)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".