Из одговора САД о безбедносним гаранцијама који је тражила Русија сасвим је јасно да је америчка страна игнорисала фундаменталну забринутост Русије, изјавио је данас председник Руске Федерације Владимир Путин.

На конференцији за новинаре после разговора са мађарским премијером Виктором Орбаном, руски председник је рекао да Русија пажљиво анализирала одговоре добијене 26. јануара од САД и НАТО на захтев Москве да се пруже безбедносне гаранције, преноси РИА Новости.

- Јасно је, обавестио сам и премијера о томе, да је фундаментална руска забринутост игнорисана. Нисмо видели адекватно разматрање наша три кључна захтева - рекао је Путин.

У главне руске захтеве Путин је уврстио спречавање ширења НАТО, одбијање размештања система ударног наоружања у близини руских граница, као и враћање војне инфраструктуре Северноатлантског савеза у Европи у стање из 1997. године.

Односи Русије и Запада су последњих месеци ескалирали јер Вашингтон и Брисел оптужују Кремљ да припрема "инвазију" на Украјину, упоредо јачајући западно војно присуство у Источној Европи и претећи пооштравањем санкција Русији.

Москва одбацује све оптужбе и подсећа да Кијев не поштује споразуме из Минска јер је половину припадника својих оружаних снага респоредио на исток близу линије раздвајања и дозволио да се из забрањеног оружја отвара ватра на јединице милиција.

Кремљ је више пута поновио да је циљ приче о руској агресији на Украјину да се доведу стране трупе близу руских граница, да се у Украјину "упумпава" оружје и да се на тај начин та земља гура у војне авантуре.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".