Серијал о убиству Жељка Ражнатовића Аркана завршићемо освртом на сведочења о његовој смрти која су у медије испливала тек много година након ликвидације. 

Као што је познато, непосредни извршилац овог убиства јесте Добросав Гаврић, али мистерија о налогодавцима убиства остаје до данашњег дана.

ГДЕ ЈЕ ДАНАС ИЗВРШИЛАЦ УБИСТВА?

Један од најтраженијих бегунаца из Србије, Добросав Гаврић, осуђен на 35 година затвора због убиства Жељка Ражнатовића Аркана 2000. године у Београду, поново је поднео захтев за азил Јужноафричкој Републици где годинама живи.

Гаврић је 2011. године ухапшен у ЈАР по потерници Србије, након што је рањен у једном мафијашком обрачуну, а зимус је Магистарски суд у Кејптауну закључио да су испуњени услови за Гаврићево изручење Србији.

Фото: Архив Борбе

 

Његов бранилац Вељко Делибашић рекао је Танјугу да је Гаврић поднео жалбу на ову одлуку суда, и да очекује да она буде усвојена, те да Гаврић не буде изручен Србији.

Такође, како је додао, поднео и нови захтев за азил, тако да се сада у ЈАР воде два поступка у циљу његовог останка у тој држави.

У Србији је осуђен као непосредни извршилац убиства Ражнатовића 15. јануара 2000. у холу београдског хотела Интерконтинентал, када је и сам рањен у ногу.

ПУКОВНИК СРПСКЕ ДОБРОВОЉАЧКЕ ГАРДЕ

Михајло Улемек, бивши пуковник Српске добровољачке гарде, каже да је Аркана убила држава.

Он, као и многи други поштоваоци лика и дела Жељка Ражнатовића тврди да је државном апарату и тајној служби сметало то што Аркан има моћ да са собом поведе много људи и потенцијално угрози власт тадашњег председника Слободана Милошевића. 

- Гаврић није џабе изабран, он је био права момчина и радио је у полицији. Био је толико прецизан да је могао да убије муву у лету - рекао је Улемек.

ДА ЛИ ЈЕ АРКАН ЖИВ? 

Бивши наредник Српске добровољачке гарде Милош Петковић звани "Дафина" следбеник је контроверзне тврдње и теорије завере о томе како је Жељко Ражнатовић Аркан фингирао сопствено убиство и како је и данас жив на Кипру. Оваква тврдња, вређа многе Арканове пријатеље и познанике, па и Михајла Улемека који каже да је видео команданта Аркана мртвог и да овакве тврдње немају утемељење.

Овај бивши припадник "Гарде" ишао је и у крајност не би ли доказао своју теорију. Он је наиме, детектором метала "скенирао" гроб Жељка Ражнатовића и пошто није имао очитање, закључио је да ту није нико сахрањен. 

ВЕЗА РАЖНАТОВИЋА СА СЛУЖБОМ ДРЖАВНЕ БЕЗБЕДНОСТИ

Многа сведочанства припадника "Службе" потврдила су да је Жељко Ражнатовић сарађивао са истом и да је одрадио неколико послова о којима не би смело да се прича јавно. 

Једина назнака некаквог признања о томе како је Жељко "засметао" Служби ДБ зато што је почео да злоупотребљава погодности које му је служба дала у замену за дела која је за њих починио.

- Имао је бомбе и арсенал оружија, не знам одакле му. Једном је 15 дана лежао на крову и чекао терористе да их на крају ликвидира. Почео је да се јавно хвали за убиство Стјепана Ђурековића. - рекао је једном приликом Божидар Спасић, бивши припадник ДБ-а. 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".