Serijal o ubistvu Željka Ražnatovića Arkana završićemo osvrtom na svedočenja o njegovoj smrti koja su u medije isplivala tek mnogo godina nakon likvidacije. 

Kao što je poznato, neposredni izvršilac ovog ubistva jeste Dobrosav Gavrić, ali misterija o nalogodavcima ubistva ostaje do današnjeg dana.

GDE JE DANAS IZVRŠILAC UBISTVA?

Jedan od najtraženijih begunaca iz Srbije, Dobrosav Gavrić, osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana 2000. godine u Beogradu, ponovo je podneo zahtev za azil Južnoafričkoj Republici gde godinama živi.

Gavrić je 2011. godine uhapšen u JAR po poternici Srbije, nakon što je ranjen u jednom mafijaškom obračunu, a zimus je Magistarski sud u Kejptaunu zaključio da su ispunjeni uslovi za Gavrićevo izručenje Srbiji.

Foto: Arhiv Borbe

 

NJegov branilac Veljko Delibašić rekao je Tanjugu da je Gavrić podneo žalbu na ovu odluku suda, i da očekuje da ona bude usvojena, te da Gavrić ne bude izručen Srbiji.

Takođe, kako je dodao, podneo i novi zahtev za azil, tako da se sada u JAR vode dva postupka u cilju njegovog ostanka u toj državi.

U Srbiji je osuđen kao neposredni izvršilac ubistva Ražnatovića 15. januara 2000. u holu beogradskog hotela Interkontinental, kada je i sam ranjen u nogu.

PUKOVNIK SRPSKE DOBROVOLJAČKE GARDE

Mihajlo Ulemek, bivši pukovnik Srpske dobrovoljačke garde, kaže da je Arkana ubila država.

On, kao i mnogi drugi poštovaoci lika i dela Željka Ražnatovića tvrdi da je državnom aparatu i tajnoj službi smetalo to što Arkan ima moć da sa sobom povede mnogo ljudi i potencijalno ugrozi vlast tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića. 

- Gavrić nije džabe izabran, on je bio prava momčina i radio je u policiji. Bio je toliko precizan da je mogao da ubije muvu u letu - rekao je Ulemek.

DA LI JE ARKAN ŽIV? 

Bivši narednik Srpske dobrovoljačke garde Miloš Petković zvani "Dafina" sledbenik je kontroverzne tvrdnje i teorije zavere o tome kako je Željko Ražnatović Arkan fingirao sopstveno ubistvo i kako je i danas živ na Kipru. Ovakva tvrdnja, vređa mnoge Arkanove prijatelje i poznanike, pa i Mihajla Ulemeka koji kaže da je video komandanta Arkana mrtvog i da ovakve tvrdnje nemaju utemeljenje.

Ovaj bivši pripadnik "Garde" išao je i u krajnost ne bi li dokazao svoju teoriju. On je naime, detektorom metala "skenirao" grob Željka Ražnatovića i pošto nije imao očitanje, zaključio je da tu nije niko sahranjen. 

VEZA RAŽNATOVIĆA SA SLUŽBOM DRŽAVNE BEZBEDNOSTI

Mnoga svedočanstva pripadnika "Službe" potvrdila su da je Željko Ražnatović sarađivao sa istom i da je odradio nekoliko poslova o kojima ne bi smelo da se priča javno. 

Jedina naznaka nekakvog priznanja o tome kako je Željko "zasmetao" Službi DB zato što je počeo da zloupotrebljava pogodnosti koje mu je služba dala u zamenu za dela koja je za njih počinio.

- Imao je bombe i arsenal oružija, ne znam odakle mu. Jednom je 15 dana ležao na krovu i čekao teroriste da ih na kraju likvidira. Počeo je da se javno hvali za ubistvo Stjepana Đurekovića. - rekao je jednom prilikom Božidar Spasić, bivši pripadnik DB-a. 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".