Ово је једно он најмистериознијих и најиспраћенијих криминалних дела у српској историји, па чак и у европској. Медији су данима нашироко извештали о убиству у "Интерконтиненталу", а заборављене детаље о овом догађају можете испратити ако кликнете на линк: "Жељко Ражнатовић Аркан серијал." Тачно на данашњи дан, Аркан је сахрањен, а Новости су о том догађају извештавале овако:

САХРАЊЕН АРКАН

Уз почасне плотуне његових гардиста и звуке посмртног марша, Ражнатовић сахрањен у породичној гробници. Више од 5.000 Београђана потпуно закрчило улице око гробља

НА Новом гробљу у Београду јуче је сахрањен Жељко Ражнатовић Аркан. Осим родбине и многобројних пријатеља, више од пет хиљада људи дошло је да ода последњу пошту председнику Странке српског јединства и команданту Српске добровољачке гарде. Уз почасне плотуне гардиста и звуке посмртног марша, Ражнатовић је сахрањен у породичној гробници.

ЖИТО

НА УЛАЗУ у Ново гробље, са обе стране, стајало је жито и ракија. Сви који су дошли, послужени су, за покој душе.

Од Аркана се, у име сарадника и дугогодишњих пријатеља опростио Божидар Пелевић, потпредседник ССЈ и Жељков кум. 

- Команданте, овде су породице твојих гардиста, мајке палих Обилића, твоји рањеници, фудбалери, кик-боксери, сви који су те волели о поштовали - рекао је Пелевић. - Гарда је ослободила више од 20 места у Републици Српској и Крајини. Помагао је свима. У многим болницама, још су апарати које је он, уз помоћ пријатеља прибавио. Издржавао је породице погинулих и рањених гардиста. 

Борислав Пелевић је нагласио да је Аркан, без обзира на све оно што се причали о њему, изнад свега био породичан човек и брижан отац. 

ГАРДА

ЗАКЛЕТВОМ у манастиру Покајница 11. октобра 1992. године, формирана је Српска добровољачка гарда. У борбама је погинуло 56 припадника гарде, а 386 је теже рањено.

- Био је велики спортиста. Почео је као вођа Звездиних "Делија" наставио као председник ФК "Приштина", а београдски "Обилић" је под његовим вођством остварио велике резултате. 

Фото: Архив Борбе

 

Дугачку колону предводили су осим најуже породице и фудбалери "Обилића", "Карабурме", Арканови кики-боксери, а стотине букета и венаца на његов гроб положили су и људи коју су Аркана знали само из приче.

- У име породице Жељка Ражнатовића Аркана се опростио његов најстарији син Михајло речима: "Хвала вам што сте дошли да одате последњу пошту мом оцу. Нека вам се свима врати на добро. По српском обичају, позивам вас све да дођете у кућу вечне жалости, да оживимо успомену на мог оца. Њему нек је слава, а вама још једном хвала."

РАПОРТ

"КОМАНДАНТЕ, дозволи да ти предам последњи рапорт: Српска добровољачка гарда се налази у редовном стању. Странка српског јединства се налази у редовном стању. Рапорт предаје Ђенерал Пелевић. Команданте, дозволи да се удаљим. Хвала, команданте" - рекао је јуче на Аркановом гробу Борислав Пелевић.

УБИЦА ДЕЧЈЕГ ЛИЦА

АНТО Нобло био је 1991. у суду у Загребу тужилац у процесу против тројице окривљених, међу којима је био и Аркан.

- На изрицању пресуде било је 25 "делија" који су били његов живи штит, јер нису веровали да ће из Хрватске изаћи жив. - Прича Нобло за "Вечерњи лист" из Загреба. 

Фото: Архив Борбе

 

- Суд је донео одлуку о укидању притвора на коју сам се жалио и врховни суд га је вратио у притвор, али он је тада већ био недоступан. Сећам се да се врло жестоко држао. Пркосио је, не признајући право Хрватској да му суди. Говорио је да није угрожавао суверенитет СФРЈ. Наиме, оптужница је потврдила да оружану побуну чини онај ко угрожава сигурност СФРЈ. Ми смо тврдили да СФРЈ. Ми смо тврдили да је СФРЈ савезна држава и да се угрожава и сигурност СФРЈ. 

Фото: Архив Борбе

 

Нобло Аркана описује као убицу с дечијим лицем, хладних очију, из којих је избијао исти такав поглед. Истовремено, каже, настојао је одати утисак углађеног човека, а његово појављивање у судници била је модна ревија светских марки обуће и одеће.

ГУЖВА

ЗБОГ велике гужве сахрана је каснила више од сат времена. Испред главне капеле, где је одржано опело, окупио се и велики број Београђана. Они су буквално опколили поворку, трчећи преко околних гробова. 

ПОЗНАТИ

САХРАНИ Жељка Ражнатовића присуствовали су и људи из света естраде, спорта, јавног живота: рукометаш Игор Бутулија, Вук Бојовић, певачи Гоца Божиновска, Кнез, Дајана, Анчи, јована, директор ТВ "Пинк" Жељко Митровић, Дејан Милићевић, Драгослав Шекуларац... 

*"Нпортал" је решио да направи реконструкцију тог драматичног догађаја и да из архиве извуче старе новинске текстове и снимке из тог времена. Овај текст, објављен је у Вечерњим новостима 21. 1. 2000. године*

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".