Ристић је у Јутарњем програму на ТВ Прва коментарисао наводе да су пре пет дана у једној жардињери код реке нађени пикавац и пертла, за које се сумњало да припадају Матеју.

- Није пет дана дуг временски период, свакако на тим пертлама морају остати и пронаћи се биолошки трагови. Моје информације, од како пратим овај случај који ме је заиста потресао, говоре да форензичари на лицу места нису ништа пронашли. Они су прегледали шире и ближе лице места, односно, место на којем би требало да се пронађу трагови, како би се нашло нешто што потиче од Матеја и колико знам ту ништа није пронађено - изненадио је информацијом форензичар и додао: - ДНК анализе могу да се заврше за дан-два, уколико је његов отац дао биолошки узорак, а дао је, и уколико су уопште пронађене пертле. И са пикавца може да се уради ДНК, ту остаје пљувачка која је јако потентан траг - рекао је он.

Форензичар истиче да се прави узрок Матејевог нестанка не налази напољу код реке.

Фото: МУП

 

 

- Овде је само да се баци акценат да се види да ли је Матеј и на ком месту је он ушао у воду, око тога се врши. Ми сад овде радимо последицу, али узрок је у ресторану, због чега је он трчао, то знају његови пријатељи да испричају. Код њих се налази узрок. Они треба да знају да ли су то вече конзумирали алкохол, да ли су конзумирали дрогу, због чега је он изашао... И на крају крајева, онај проток времена од када су они видели да њега нема па до сутра поподне када су пријавили полицији, то је велики проток времена и за форензичаре јер поједини трагови се губе у том временском периоду - рекао је Часлав.

Ристић је открио и због чега форензичари баш на том месту траже трагове, као и да је веома могуће да ништа не остане да се нађе.

- Објективно, ако гледамо, овде он и није морао да остави ниједан биолошки траг ако гледамо снимке. То су трагови управо на месту где је он можда ушао у води, трагови папиларних линија, отисци прстију ако се ухвати за ограду да је прескочи. Међутим, ти отисци с обзиром на проток времена и велики број људи који се можда ту после ухватио, они се више не могу наћи и ту остати. Форензичари зато прегледају ширу и ближу околину места да би пронашли те трагове - истакао је он и додао:

Фото: Ало принтскрин, друштвене мреже

 

 

- Могуће је да нема никаквог трага. Ако је трчао, ако је ушао уопште у воду, он је дошао степеницама и ушао у воду, или упао преко ограде. И који ту трагови онда могу да остану. Опет, једино ако се хватао за ограду или му испао неки комад одеће. То је питање да ли је он ушао воду или не, јер сигурносне камере нису забележиле његов улазак у воду. Забележио се неко ко плива и сумња се да је то он, али то ће истражити форензичари за видео да утврде ко је. Тај човек добро плива, по мом мишљењу, није деловало да то може да буде неко у алкохолисаном стању, једино ми је чудан смер у којем је пливао, јер није пливао ка обали да се спаси - рекао је он.

Оно што Ристић у потпуности искључује је да је постојао било какав криминални моменат.

- Кључне трагове је требало да одради оператива у разговору са друговима. Али, неког криминалног догађаја овде нема. Само се тражи млад човек који је нестао и уколико се он пронађе, а ја се надам да ће се он наћи жив, сва ова прича ће се реконструисати. Полиција ради то што ради и нема ту тренутно друге могућности. Њихово је да реконструишу догађаје и крену у потрагу, али Сава је била брза, вода је хладна, тешко ко би могао да исплива, он би морао да за минут потоне од уласка у воду - закључио је форензичар.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".