Како наводи Асошијејтед прес, Влада САД је издала ово саопштење након што је отпечатила жалбу у којој се наводи да су америчке федералне власти узимале изјаву од Паласиоса пре више месеци, у време док се скривао на Јамајци.

Како се наводи у саопштењу, Марио Антонио Паласиос (43) оптужен је за заверу ради почињења убиства или отмице изван САД и пружање материјалне подршке, која је довела до смрти, "знајући или намеравајући да ће се таква материјална подршка користити за припрему или спровођење завере за убиство или отмицу", преноси Ројтерс.

Фото: АП

 

 

АП наводи да се Паласиос данас појавио пред федералним судом у Мајамију, али да се није изјасни о кривици. Судија у Мајамију наредио је да Паласиос остане у притвору због ризика од бекства. Паласиос ће се поново пред судом појавити 31. јануара, а његов адвокат је најавио да ће он вероватно негирати кривицу у прелиминарном саслушању.

У жалби која је данас отпечаћена наводи се да је Паласиос у октобру док је био на Јамајци добровољно причао са америчким властима и да им је рекао да је имао задатак да обезбеди и да учествује у наводној акцији хапшења Моиза, који је убијен 7. јула.

Фото: АП

 

 

Паласиос је америчким истражитељима, како се наводи у жалби, рекао да је потом од осталих неименованих учесника у завери добио 6. јула, дан пре атентата, информацију о плановима да се председник Хаитија убије.

Паласиос је ухапшен на Јамајци у октобру и требало је да у понедељак буде изручен својој држави Колумбији, али му је Интерпол током његовог транзита кроз Панаму ставио до знања да треба да буде изручен САД, рекао је шеф колумбијске полиције Хорхе Луис Варгас, како је пренео АП. Власти Хаитија су ухапсиле 45 особа у вези са убиством председника Моиза, али нису званично подигле ниједну оптужницу.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".