Групу је отела банда 400 Мавозо, која контролише подручје источно од главног града Порт-ау-Принцеа, саопштили су локални полицијски званичници. Отмица се догодила у суботу у заједници Гантхиер, која се налази у зони банде. Они су раније ове године киднаповали пет свештеника и две монахиње.

Док су власти тражиле ослобађање 16 Американаца и једног Канађанина са министарствима Хришћанске помоћи са седиштем у Охају, локални синдикати и друге организације очекивале су да ће у понедељак започети штрајк у знак протеста због све веће небезбедности Хаитија.

Најсиромашнија нација Западне хемисфере поново се бори са повећањем отмица повезаних са бандама и несигурношћу која расте последњих месеци, од како је председник Јовенел Моисе убијен 7. јула у својој приватној резиденцији, а у земљотресу јачине 7,2 у августу погинуло је више од 2.200 људи.

- Сви су забринути. Они киднапују све друштвене класе - рекао је Меху Цангеук, председник Удружења власника и возача Хаитија, за радио станицу Магик9.

Он је рекао да ће се обустава рада наставити све док Влада не буде смогла снаге и утицаја да гарантује безбедност људи.

Отмица мисионара догодила се само неколико дана након што су високи званичници САД посетили Хаити и обећали материјалну помоћ за националну полицију Хаитија, укључујући и 15 милиона долара за помоћ у сузнијању утицаја и насиља банди, које је ове године раселило хиљаде Хаићана који сада живе у привременим склоништима у све нехигијенскији услови.

Амерички Стејт департмент рекао је у недељу да је у редовном контакту са вишим властима Хаитија и да ће наставити да ради са њима и међуагенцијским партнерима.

- Добробит и безбедност америчких држављана у иностранству један је од највећих приоритета Стејт департмента - наводи се у саопштењу агенције.

Министарства за хришћанску помоћ саопштили су да је у отетој групи било седам жена, пет мушкараца и петоро деце, укључујући и двогодишњака. Организација је саопштила да су одведени на пут у посету сиротишту.

- Придружите нам се у молитви за оне који се држе као таоце, отмичаре и породице, пријатеље и цркве погођених - саопштено је из министарстава хришћанске помоћи. - Као организација, предајемо ову ситуацију Богу и верујемо му да ће нас провести до краја.

 

Фото: Танјуг/АП

 

 

У годишњем извештају који су прошле године објавило министарство  хришћанске помоћи наводи се да су се њихови амерички запосленици вратили у своју базу на Хаитију након деветомесечног одсуства "због политичких немира" и напомиње "неизвесност и потешкоће" које проистичу из такве нестабилности.

Пораст отмица и насиља повезаног са бандама приморао је Хаићане да заобилазе одређена подручја која контролишу банде, док се други одлучују да остану код куће, што заузврат значи мање новца за људе попут Чарлса Пиереа, мото таксисте у Порт-ау-Принцеу који има да храни неколико деце.

- Људи не излазе на улице. Не можемо пронаћи људе за прево - додао је Пиере.

(The Washington Post)