Kako navodi Asošijejted pres, Vlada SAD je izdala ovo saopštenje nakon što je otpečatila žalbu u kojoj se navodi da su američke federalne vlasti uzimale izjavu od Palasiosa pre više meseci, u vreme dok se skrivao na Jamajci.

Kako se navodi u saopštenju, Mario Antonio Palasios (43) optužen je za zaveru radi počinjenja ubistva ili otmice izvan SAD i pružanje materijalne podrške, koja je dovela do smrti, "znajući ili nameravajući da će se takva materijalna podrška koristiti za pripremu ili sprovođenje zavere za ubistvo ili otmicu", prenosi Rojters.

Foto: AP

 

 

AP navodi da se Palasios danas pojavio pred federalnim sudom u Majamiju, ali da se nije izjasni o krivici. Sudija u Majamiju naredio je da Palasios ostane u pritvoru zbog rizika od bekstva. Palasios će se ponovo pred sudom pojaviti 31. januara, a njegov advokat je najavio da će on verovatno negirati krivicu u preliminarnom saslušanju.

U žalbi koja je danas otpečaćena navodi se da je Palasios u oktobru dok je bio na Jamajci dobrovoljno pričao sa američkim vlastima i da im je rekao da je imao zadatak da obezbedi i da učestvuje u navodnoj akciji hapšenja Moiza, koji je ubijen 7. jula.

Foto: AP

 

 

Palasios je američkim istražiteljima, kako se navodi u žalbi, rekao da je potom od ostalih neimenovanih učesnika u zaveri dobio 6. jula, dan pre atentata, informaciju o planovima da se predsednik Haitija ubije.

Palasios je uhapšen na Jamajci u oktobru i trebalo je da u ponedeljak bude izručen svojoj državi Kolumbiji, ali mu je Interpol tokom njegovog tranzita kroz Panamu stavio do znanja da treba da bude izručen SAD, rekao je šef kolumbijske policije Horhe Luis Vargas, kako je preneo AP. Vlasti Haitija su uhapsile 45 osoba u vezi sa ubistvom predsednika Moiza, ali nisu zvanično podigle nijednu optužnicu.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".