Када неко има потешкоће у читању, каже се да има дислексију. Управо то је поремећај Паулине Манов са којим се суочила још у основној школи, када према њеним речима дислексија није постојала као дијагноза.

Фото: В. Данилов

 

- Немам дијагностиковано, зато што у моје време, кад сам ја ишла у основну школу, осамдесетих година, није се знало да уопште то постоји и да може да се дијагностикује потешкоћа у читању. Једноставно се то сматрало – не знаш да читаш и то је то. Вежбај више, ради више, и то је то - испричала је глумица током гостовања на "РТС-у".

Поремећај Паулине Манов, како сама каже, створио јој је касније много непријатности током посла.

- Сваки пут када ме неко прозове да прочитам нешто, ја се презнојавам и веома ми је велика фрка, да тако кажем. Веома велика непријатност и тешко ми је јако кад морам јавно да читам непознат текст. Кад у тексту наиђе дужа реч – прочитам први слог и не видим ништа даље - испричала је глумица и истакла како је схватила да је дислексија поремећај са којим се бори. Наиме, глумица је након једне емисије о потешкоћама у читању схватила да и она има дислексију:

- То како су они описали те потешкоће, шта се човеку дешава када чита – ја сам на крају рекла – Па мени се исто ово дешава.

- И када имамо читајуће пробе, то је увек велика напријатност јер се презнојавам и ја видим у очима мојих колега и редитеља, читам им у очима да мисле – како смо се зезнули, ко је ову жену позвао. Па она не уме ни да чита, а камоли да нешто сад одглуми. И то је веома непријатно у почетку, и онда ја то вежбам, вежбам, вежбам, да њима покажем како ја у ствари знам да читам. И онда ја навежбавам читање. Ја глумим да читам – ја у ствари научим напамет и онда као хааа, како ја лепо читам - рекла је Паулина.

- Шта све ту уме да буде, па чак уме да буде и непријатно, уме да буде смешно, јер мозак ради - закључила је глумица.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".