Brojni korisnici društvenih mreža iznenadili su se nakon što su saznali značenje poznate skraćenice, koje nudi fascinantan uvid u istoriju toaleta i sanitarnih čvorova, piše britanski Miror.

Jedan ljubitelj istorije otkrio je da slova označavaju "water closet" - pristojan izraz za upotrebu toaleta u danima javnih toaleta.

Doslovni prevod je "vodeni ormarić", a skraćenica je nastala u vreme kada nije bilo pristojno pričati o telesnim funkcijama. Prema vodoinstalaterskoj veb stranici Plambvorld, fraza "water closet" prvi put je korišćena u Engleskoj 1870-ih. Izvorno poznat kao "ormar za ispiranje", ovo je ubrzo postalo vodeni ormarić kroz popularnu upotrebu, pre nego što se razvilo u "WC".

Foto: Profimedia

 

Devetnaesti vek bio je razdoblje velikih inovacija za moderne toalete, a napredak je znatno pomogao u poboljšanju javnog zdravlja i higijene. Kraljevsko domaćinstvo angažovalo je jednog od najpoznatijih sanitarnih inženjera tog vremena Tomasa Krapera da zameni toalete u kući Sandringem novijim modelima 1886. godine.

BONUS VIDEO: