Otac Tomas Bils bio je sveštenik osam godina pre nego što se uputio na, ispostaviće se, svoje poslednje putovanje. Poziv na venčanje njegovog mlađeg brata Vilijama u NJujorku koji je želeo da upravo Tomas bude taj koji će izvesti obred, naterala je sveštenika da napusti svoju parohiju i ukrca se na veliki prekookeanski brod.

Sudbina je htela da taj brod bude Titanik… Otac Tomas kupio je kartu i postao jedan od putnika na Titaniku kada se ovaj brod otisnuo na sudbonosno putovanje 10. aprila 1912. godine.

Foto: Profimedia

 

Tog, poslednjeg jutra plovidbe, 14. aprila, Tomas je ispunio želju pojedinih putnika na brodu i držao misu za putnike druge i treće klase.

Nakon što je brod, malo pre ponoći, udario u ledeni breg i počeo da tone, otac Tomas je smatrao da mu je dužnost da pomogne uplašenim putnicima - duhovno, ali i fizički.

Preživeli sa broda svedočili su kasnije da je sveštenik dva puta odbio da se ukrca u čamac za spasavanje. Umesto toga, pomagao je putnicima 3. klase da dođu do viših nivoa i hrabrio okupljene.

Čak i kada je zavladala opšta panika i kada je postalo jasno da mesta u čamcima nema za sve, sveštenik je odbio da se spase. Do samog kraja, govorio je molitve, ispovedao i davao oprost putnicima koji su ostali zarobljeni na brodu koji je tonuo nakon što su svi čamci odavno spušteni u ledenu vodu.

Telo oca Tomasa Bilsa nikada nije pronađeno. Katolička crkva je pokrenula proces njegove kanonizacije.

Otac Tomas Bils na kratko je prikazan i u filmu “Titanik” iz 1997. godine.