Predsednik Rusije Vladimir Putin govorio je o odnosima sa Srbijom i globalnim događanjima, obraćajući se učesnicima Svetskog festivala mladih u Sočiju, a potom se dotakao i kršenja međunarodnog prava.

- Odnosi Rusije i Srbije su posebne prirode, istorijski duboki, o tome uvek govorim sa posebnom toplinom jer vekovima su Srbi najpouzdaniji saveznici Rusije. Mi to znamo, pamtimo i cenimo - rekao je Putin.

- U Iraku i Jugoslaviji SAD su štitile svoje vitalne interese, zašto drugima nije dozvoljeno isto? - zapitao je ruski predsednik.

Foto: I. Marinković

 

Spomenuo je Jugoslaviju kao primer američkog kršenja međunarodnog prava, kritikovao je po njegovom viđenju monopol Sjedinjenih Američkih Država i njihove politike te je rekao da je upravo SAD pustio duha iz boce zaobilazeći Veće bezbednosti UN-a kada im je to bilo u interesu.

- Većina svetskih zemalja nije zadovoljna jačanjem monopola SAD. Vašington je sam pustio duha iz boce zaobilazeći Veće bezbednosti UN-a u Iraku, Jugoslaviji, kao i u mnogim drugim slučajevima. A ako je to dozvoljeno, zašto drugim zemljama nije dozvoljeno da štite svoje vitalne interese na isti način - upitao je Putin, piše RT Balkan.

Svetski festival mladih održava se od 1. do 7. marta u mestu Sirijus, na ruskoj crnomorskoj obali kraj Sočija, koje ima status federalne teritorije.

Foto: Tanjug/AP

 

Teritorija je formirana na bazi dečjeg Obrazovnog centra "Sirijus", smeštenog u Olimpijskom parku u Sočiju.

To je prva teritorija u Rusiji sa takvim statusom.

BONUS VIDEO: