Let MH370 Boinga 777 sa 227 putnika i dvanaest članova posade nestao je s radara tokom leta iz Kuala Lumpura do Pekinga 8. marta 2014. godine.

Malezijski istražitelji prvobitno nisu odbacivali mogućnost da je avion namerno skrenuo s kursa. NJegovi ostaci pojavili su se na obalama Afrike i ostrva Indijskog okeana, neki potvrđeni, a neki pretpostavljeni.

Ponudili su američkoj kompaniji 70 miliona dolara za pronalazak aviona.

Malezijski ministar saobraćaja Entoni Lok rekao je kako je američka kompanija za istraživanje mora Oušn Infiniti pozvana na razgovor o njenom poslednjem predlogu, nakon dva neuspeha onih prošlih.

"Malezijska vlada predana je u potrazi i ona mora da se nastavi", naglasio je Lok na ceremoniji obeležavanja te tragedije u nedelju.

Kuala Lumpur je već angažovao Oušn Infiniti 2018. kako bi pretražio jug Indijskog okeana, ponudivši američkoj kompaniji 70 miliona dolara ako pronađe avion. Malezija, Kina i Australija ranije su u januaru 2017. zaustavile dvogodišnju, 130 miliona dolara vrednu potragu.

Lok je najavio da će Malezija razgovarati sa Australijom o saradnji u ponovnom pokretanju potrage jednom kad predlog američke kompanije dobije zeleno svetlo malezijske vlade.
Na letu je bilo više od 150 kineskih putnika, a njihova rodbina traži odštetu od Malezija Erlajnza, Boinga, proizvođača njegovog motora Rols Rojsa te osiguravajuće kuće Elijanz.

(Index)

BONUS VIDEO: