Boravak u avionu je intenzivan, a ako se još i bojite, i najmanji znakovi mogu upaliti zvona za uzbunu u vašoj glavi da nešto nije u redu. Većinu vremena nema razloga za brigu i sve je u vašoj mašti, ali bivša stjuardesa objasnila je znakove na koje treba paziti, a koji mogu ukazivati ​​da nešto zapravo nije u redu u avionu, piše Miror. 

43-godišnja Lisa Hjudžs, koja je nekada bila članica kabinskog osoblja u avionu, podelila je svoja iskustva, navodeći kada je vreme da se zabrinete, ali i da bi trebalo da obratite pažnju na ton glasa osoblja.

Rekla je da česta komunikacija sa kokpitom može da ukazuje ​​na to da možda postoji problem, a komunikacija koja se čini napetom i direktnom takođe može da sugeriše da nešto zabrinjava osoblje. Takođe možete da primetite kako posada priprema opremu za hitne slučajeve, što bi moglo da znači da će biti objavljeno važno obaveštenje.

Foto: Profimedia

 

- Neuobičajeni zvukovi, vibracije ili promene u obrascu leta (kao što su nagle promene visine) mogu da ukazuju ​​na mehaničke probleme - dodala je, deleći kako su vaša čula stvarno dobar pokazatelj ide li nešto po zlu u avionu. Naravno, ako maske za kiseonik padnu, onda je to znak da se nešto događa, kao što je objasnila: - Promjene u rasveti kabine, postavljanje maski za kiseonik ili pokretanje protokola za hitne slučajeve jasni su znakovi problema. 

Lisa je takođe podelila četiri slučaja kada može biti potrebno hitno sletanje. Tehnički problemi u avionu, hitni medicinski slučajevi, sigurnosne pretnje i teški vremenski uslovi mogu da budu razlozi zbog kojih avion mora da sleti pre nego što stigne na odredište.

Foto: Profimedia

 

Bivša stjuardesa je takođe objasnila da će, ako avion bude trebalo hitno da sleti, prvo ljudi u avionu biti obavešteni o tome šta se događa, putnici će biti obavešteni o korišćenju držača ako je potrebno, kabina će biti osigurana, a posle sletanja, ako je potrebna evakuacija, kabinsko osoblje će pomoći u tome kako bi se osiguralo da svi mogu da se iskrcaju iz aviona što je moguće sigurnije.

Takođe, stručnjakinja za avionski saobraćaj Kristin Negroni rekla je da bi nošenje helanki moglo da uzrokuje probleme putnicima ako se na letu dogodi hitan slučaj. - Možda ćete morati da pobegnete kroz požar u kabini ili biste mogli da dođete do zasebnog požara nakon što napustite avion. Sada svi nose helanke u avionima, ali ja izbegavam sva veštačka vlakna jer je više verovatno da će izgoreti i zalepiti se za vas ako bude vatre - objašnjava.

Vaše helanke mogle bi da vam učine više štete nego koristi, uprkos tome što su izuzetno udobne. Stručnjakinja umesto toga preporučuje prirodna vlakna poput pamuka, a preporučuje i odabir patika, a ne štikli, u slučaju da se morate evakuisati.

BONUS VIDEO: