Лет МХ370 Боинга 777 са 227 путника и дванаест чланова посаде нестао је с радара током лета из Куала Лумпура до Пекинга 8. марта 2014. године.

Малезијски истражитељи првобитно нису одбацивали могућност да је авион намерно скренуо с курса. Његови остаци појавили су се на обалама Африке и острва Индијског океана, неки потврђени, а неки претпостављени.

Понудили су америчкој компанији 70 милиона долара за проналазак авиона.

Малезијски министар саобраћаја Ентони Лок рекао је како је америчка компанија за истраживање мора Оушн Инфинити позвана на разговор о њеном последњем предлогу, након два неуспеха оних прошлих.

"Малезијска влада предана је у потрази и она мора да се настави", нагласио је Лок на церемонији обележавања те трагедије у недељу.

Куала Лумпур је већ ангажовао Оушн Инфинити 2018. како би претражио југ Индијског океана, понудивши америчкој компанији 70 милиона долара ако пронађе авион. Малезија, Кина и Аустралија раније су у јануару 2017. зауставиле двогодишњу, 130 милиона долара вредну потрагу.

Лок је најавио да ће Малезија разговарати са Аустралијом о сарадњи у поновном покретању потраге једном кад предлог америчке компаније добије зелено светло малезијске владе.
На лету је било више од 150 кинеских путника, а њихова родбина тражи одштету од Малезија Ерлајнза, Боинга, произвођача његовог мотора Ролс Ројса те осигуравајуће куће Елијанз.

(Индеx)

БОНУС ВИДЕО: