Egipatski premijer Mostafa Madbuli opisao je plan razvoja Ras El-Hekma, područja oko 350 kilometara severozapadno od Kaira, kao najveći posao u istoriji njegove zemlje, piše Blumberg. Državni fond Abu Dabija istakao je da očekuje da će privući preko 150 milijardi dolara ulaganja za projekt.

Govoreći u petak, Madbuli je rekao da će Egipat dobiti 24 milijarde dolara nove likvidnosti kao rezultat dogovora.

UAE će takođe pretvoriti svojih 11 milijardi dolara depozita u egipatskoj središnjoj banci za finansiranje pothvata, rekao je.

Obveznice Egipta u inostranstvu porasle su nakon te vesti, a vladine dolarske novčanice koje dospevaju 2051. skočile su 4,5 centi po dolaru, što je rekordni skok.

Finansiranje je podsticaj naporima Kaira da se uhvati u koštac s najgorom valutnom krizom u poslednjih par decenija i moglo bi mu pomoći u provođenju dugo očekivane devalvacije valute koja bi bila četvrta u Egiptu od početka 2022.

Iako je MMF mesecima pozivao na taj korak, vlasti su verojatno čekale znatan priliv strane valute koji bi im omogućio upravljanje adaptacijom bez opasnosti od prekoračenja.

Egipat bi trebao da dobije 35% profita od projekta Ras El-Hekma, a Emirati su u sklopu projekta pristali i na zajedničko ulaganje u međunarodni aerodrom na tom području.

Projekt će uključivati ​​finansijsku i poslovnu četvrt za privlačenje međunarodnih kompanija, kao i škole, bolnice, univerzitet te marinu za jahte i kruzere, rekao je premijer. Egipat očekuje da će privući 8 miliona dodatnih turista nakon dovršetka grada.

- Ovaj dogovor je samo početak ispravljanja kursa egipatske privrede - rekao je Madbuli, nazvavši ga "porukom poverenja" iz UAE.

Egipat bi mogao dobiti više sredstava, a takođe se približava sporazumu s MMF-om o dogovoru koji bi mogao dovesti druge partnere i povećati njegov trenutni paket pomoći od 3 milijarde dolara, od kojeg je mali deo raspodeljen, na više od 10 milijardi dolara.

MMF je odložio dve revizije postojećeg programa Egipta dok je čekao da zemlja ispuni obećanja koja su uključivala donošenje zaista fleksibilnog kursa.

Pakt će produbiti veze između Egipta i UAE, a energetski bogata zalivska zemlja ključna je potpora predsedniku Abdel-Fatahu el Sisiju.

Posljednji talas finansiranja Ujedinjenih Arapskih Emirata započeo je 2022. s depozitom od 5 milijardi dolara u egipatskoj središnjoj banci, a državni fond Abu Dabija je platio oko 2 milijarde dolara u poslovima koji su uključivali kupovinu oko 18% najvećeg kotiranog zajmodavca te afričke zemlje, Commercial International Bank.

(Jutarnji list, Blumberg)

BONUS VIDEO: