Tridesetosmogodišnji Stokin optužen je da je navodno zlostavljao 41 muškog pacijenta dok je radio kao anesteziolog u vojnoj bolnici Madigan, smeštenoj unutar Zajedničke baze Luis-MekČord, jednoj od najvećih vojnih baza u SAD-u.

Najraniji incidenti, koji uključuju neprikladno dodirivanje pacijenata, počeli su krajem 2019. i nastavili se do 2022. godine. Mnogi slučajevi uključivali su dodirivanje genitalija pacijenata, a optuženik je navodno pokušao prikriti navodno zlostavljanje lažno tvrdeći da dodirivanje ima "medicinsku svrhu".

Očekivalo se da će se Stockin izjasniti da nije kriv za optužbe, ali on je odlučio odgoditi izjašnjavanje na prvom saslušanju. Robert Kapovilja, Stokinov advokat, pozvao je javnost da se suzdrži od izricanja presude dok se slučaj ne završi.

- Nameravamo se boriti protiv svake pojedine optužbe dok porota ne donese svoju presudu. Do tada se iskreno nadamo da je vojska SAD-a u potpunosti spremna poštovati ustavna prava Stokina u svakoj fazi ovog procesa, unutar i izvan sudnice. Pozivamo sve da zadrže otvoren um, da upamte da se Stokin smatra nevinim i da shvate da ova borba tek počinje - rekao je advokat.

Foto: Profimedia

 

Dvojica bivših Stokinovih pacijenata u intervjuima za CBS News opisala su kako je vojni doktor izdao njihovo poverenje. Obojica su ispričala svoja svedočanstva anonimno, zbog straha od odmazde. Oba muškarca, koji su sada u penziji, opisali su da su posećivali Stokina zbog fizičkog bola. Kad bi završili sami s lekarom u sobi, bili su zamoljeni da se skinu, a on bi im zatim pregledao donji deo tela i genitalno područje, neprikladno ih dodirujući.

Jedan od muškaraca, penzionisani komandant I klase koji je potražio lekarsku pomoć na temelju preporuke za lečenje artritisa u ramenima, rekao je da je isprva bio "jako zbunjen" njegovim "temeljnim pregledom".

- Dr Stokin i ja smo ostali sami u sobi. Prvo mi je pregledao ramena, a zatim me zamolio da ustanem, spustim pantalone i podignem ogrtač. Lice dr. Stokina bilo je u predelu mojih prepona i počeo mi je dirati genitalije - rekao je bivši pacijent.

Drugi penzionisani vojnik rekao je da ga je Stokin navodno zlostavljao u tri navrata i opisao slično iskustvo dobijanja "alternativne procene". Obojica su rekli da je to iskustvo na njih ostavilo duboke emocionalne ožiljke.

- Nisam se mogao naterati da pričam o tome šta mi se dogodilo čak ni sa svojom suprugom. Bilo mi je jako neugodno - rekao je vojnik.

Obojica kažu da nameravaju svedočiti na vojnom sudu 7. novembra.

Foto: Tanjug/AP

 

- Emotivno je, to nije nešto na šta sam navikao -  rekao je vojnik o predstojećem svedočenju.

- Mogu se nositi s puno stvari. Mogu se nositi s ljutnjom, mogu se nositi s borbom, ali emocije i takve stvari, to je lično.

U septembru su dve Stokinove žrtve, jedna u penziji, a druga još uvek u vojnoj službi, optužile vojsku i Ministarstvo obrane za nemar jer nisu sprečili navodno zlostavljanje.

- Činjenica da je dr Stokin mogao zlostavljati toliko pacijenata uverljiv je dokaz da je vojska bila nemarna u nadziranju doktora - tvrdi Krristin Dun, advokatica koja zastupa dvojicu vojnika.

Istraga će ostati otvorena tokom suđenja, a Odsek za kriminalističku istragu vojske SAD provešće dataljnu istragu ako se pojave dodatne žrtve.

U međuvremenu, Stokin je suspendovan i ne može primati pacijente, ali njegova lekarska licenca još je uvek aktivna, prema bazi podataka Ministarstva zdravstva savezne države Vašington.

Tužitelji su rekli da će "nastaviti procjenjivati" hoće li tražiti istražni zatvor na temelju potencijalne opasnosti da bi bojnik Stockin "mogao pobjeći ili počiniti daljnje neprimjereno ponašanje."

Bude li proglašen krivim, Stokin bi se mogao suočiti s kaznom zatvora i otpustom. Bude li osuđen prema svim toakama optužnice, on bi mogao da dobije kaznu zatvora u trajanju od 330 godina, ako bi se kazne služile uzastopno.

(Jutarnji.hr/CBSNews)

BONUS VIDEO: