Египатски премијер Мостафа Мадбули описао је план развоја Рас Ел-Хекма, подручја око 350 километара северозападно од Каира, као највећи посао у историји његове земље, пише Блумберг. Државни фонд Абу Дабија истакао је да очекује да ће привући преко 150 милијарди долара улагања за пројект.

Говорећи у петак, Мадбули је рекао да ће Египат добити 24 милијарде долара нове ликвидности као резултат договора.

УАЕ ће такође претворити својих 11 милијарди долара депозита у египатској средишњој банци за финансирање потхвата, рекао је.

Обвезнице Египта у иностранству порасле су након те вести, а владине доларске новчанице које доспевају 2051. скочиле су 4,5 центи по долару, што је рекордни скок.

Финансирање је подстицај напорима Каира да се ухвати у коштац с најгором валутном кризом у последњих пар деценија и могло би му помоћи у провођењу дуго очекиване девалвације валуте која би била четврта у Египту од почетка 2022.

Иако је ММФ месецима позивао на тај корак, власти су веројатно чекале знатан прилив стране валуте који би им омогућио управљање адаптацијом без опасности од прекорачења.

Египат би требао да добије 35% профита од пројекта Рас Ел-Хекма, а Емирати су у склопу пројекта пристали и на заједничко улагање у међународни аеродром на том подручју.

Пројект ће укључивати ​​финансијску и пословну четврт за привлачење међународних компанија, као и школе, болнице, универзитет те марину за јахте и крузере, рекао је премијер. Египат очекује да ће привући 8 милиона додатних туриста након довршетка града.

- Овај договор је само почетак исправљања курса египатске привреде - рекао је Мадбули, назвавши га "поруком поверења" из УАЕ.

Египат би могао добити више средстава, а такође се приближава споразуму с ММФ-ом о договору који би могао довести друге партнере и повећати његов тренутни пакет помоћи од 3 милијарде долара, од којег је мали део расподељен, на више од 10 милијарди долара.

ММФ је одложио две ревизије постојећег програма Египта док је чекао да земља испуни обећања која су укључивала доношење заиста флексибилног курса.

Пакт ће продубити везе између Египта и УАЕ, а енергетски богата заливска земља кључна је потпора председнику Абдел-Фатаху ел Сисију.

Посљедњи талас финансирања Уједињених Арапских Емирата започео је 2022. с депозитом од 5 милијарди долара у египатској средишњој банци, а државни фонд Абу Дабија је платио око 2 милијарде долара у пословима који су укључивали куповину око 18% највећег котираног зајмодавца те афричке земље, Commercial International Bank.

(Јутарњи лист, Блумберг)

БОНУС ВИДЕО: