Ono što izgleda kao decenijama stara praznična tradicija stavljanja ukrasnog kiselog krastavčića na jelku izazvalo je znatiželju među korisnicima društvenih medija kako se Božić približava, a mnogi razmišljaju o poreklu ove tradicije.

Foto: Shuttersctock

 

U mnogim američkim domovima, porodice postavljaju ukrasni kiseli krastavčić na svoju jelku pre 25. decembra. Prva osoba, obično dete, koja pronađe krastavčić na Božićno jutro dobija neku vrstu nagrade.

Različite porodice imaju različite nagrade: od poklona, do dozvole da pobednik otvori prvi poklon, dok druge porodice kažu da će pojedinac imati sreće tokom cele godine.

Ova tradicija je posebno popularna na američkom srednjem zapadu i ima misteriozno poreklo – mnogi tvrde da je to nemačka tradicija, iako postoje i druge teorije.

Prva legenda kaže da je krastavčić postao popularan ukras nakon što su prodavnice Vulvort (Woolworth) počele da prodaju razne ukrasne predmete poput voća i povrća uvezenih iz Nemačke, uključujući i kisele krastavčiće, tokom 1880-ih.

Druga legenda povezuje krastavčić sa Svetim Nikolom. Srednjevekovna priča tvrdi da je zli vlasnik krčme zatvorio dva španska dečaka u bure krastavčića. Sveti Nikola ih pronalazi i spašava, zbog čega krastavčići postaju sinonim za sreću.

Treća legenda povezuje krastavčić sa Američkim građanskim ratom. Priča kaže da je vojnik bio uhvaćen i umirao od gladi u logoru za zarobljenike. Moli stražara koji ga nadgleda da mu da krastavčić, a stražar pristaje. Krastavčić daje vojniku snagu da preživi i vrati se kući. Kada se vojnik vrati kući, on i njegova porodica počinju tradiciju kačenja ukrasnog krastavčića na božićnu jelku. Nijedna od ovih teorija nikada nije potvrđena kao zvanično poreklo ove tradicije.

Oko 8% nemačkih državljana reklo je da znaju za tradiciju božićnog krastavčića, koju mnogi Amerikanci smatraju nemačkom, pokazala je anketa YouGov sprovedena 2016. Samo 2% ispitanika je reklo da praktikuju ovu tradiciju, pokazala je anketa.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".