Оно што изгледа као деценијама стара празнична традиција стављања украсног киселог краставчића на јелку изазвало је знатижељу међу корисницима друштвених медија како се Божић приближава, а многи размишљају о пореклу ове традиције.

Фото: Схуттерсцтоцк

 

У многим америчким домовима, породице постављају украсни кисели краставчић на своју јелку пре 25. децембра. Прва особа, обично дете, која пронађе краставчић на Божићно јутро добија неку врсту награде.

Различите породице имају различите награде: од поклона, до дозволе да победник отвори први поклон, док друге породице кажу да ће појединац имати среће током целе године.

Ова традиција је посебно популарна на америчком средњем западу и има мистериозно порекло – многи тврде да је то немачка традиција, иако постоје и друге теорије.

Прва легенда каже да је краставчић постао популаран украс након што су продавнице Вулворт (Wоолwортх) почеле да продају разне украсне предмете попут воћа и поврћа увезених из Немачке, укључујући и киселе краставчиће, током 1880-их.

Друга легенда повезује краставчић са Светим Николом. Средњевековна прича тврди да је зли власник крчме затворио два шпанска дечака у буре краставчића. Свети Никола их проналази и спашава, због чега краставчићи постају синоним за срећу.

Трећа легенда повезује краставчић са Америчким грађанским ратом. Прича каже да је војник био ухваћен и умирао од глади у логору за заробљенике. Моли стражара који га надгледа да му да краставчић, а стражар пристаје. Краставчић даје војнику снагу да преживи и врати се кући. Када се војник врати кући, он и његова породица почињу традицију качења украсног краставчића на божићну јелку. Ниједна од ових теорија никада није потврђена као званично порекло ове традиције.

Око 8% немачких држављана рекло је да знају за традицију божићног краставчића, коју многи Американци сматрају немачком, показала је анкета YоуГов спроведена 2016. Само 2% испитаника је рекло да практикују ову традицију, показала је анкета.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".