Postoji mnoštvo namirnica za koje se možda ne čini da ih treba držati na hladnom, ali stručnjaci kažu da bi tamo trebalo da budu jer je to siguran način da maksimalno povećate njihovu trajnost, pa čak i ukus.

Tortilje

Akademija za ishranu i dijetetiku snažno podstiče da se tortilje drže u hladnjaku jer - kao što je obično navedeno sitnim slovima - tako mogu da traju puno duže. - Datum na njihovom pakovanju služi za kvalitet, tako da kada se hrana, poput tortilja, pravilno skladišti, može se konzumirati nakon isteka roka, ako nema znakova kvarenja - poručili su iz Akademije.

Pite

Pite, posebno pite s orahom i bundevom, mogu da postanu magneti za bakterije. Sigurne su za jelo na sobnoj temperaturi samo otprilike sat nakon što ih izvadite iz rerne. - Posle toga, trebalo bi da idu pravo u hladnjak i da budu pojedene u roku od tri do četiri dana ili zamrznute - napominju iz Akademije. Takođe, voćne pite mogu se čuvati na radnoj površini do dva dana, zahvaljujući šećeru i kiselinama koje sprečavaju rast bakterija.

Sirup

Javorov sirup se obično smatra sivom zonom kada je u pitanju skladištenje. No, stručnjaci savetuju da će držanje sirupa u hladnjaku znatno produžiti njegov životni vek. - Čuvan u hladnjaku, javorov sirup obično može da ostane svež do godinu dana. Međutim, ako primetite bilo kakvu pojavu plesni, svakako ga odmah bacite - poručuju. Ovo takođe važi i za čokoladni sirup koji može preživeti šest meseci nakon otvaranja.

Foto: Profimedia

 

Citrusi

Voće poput narandže, limete i limuna držite na hladnom kako biste produžili njihovu upotrebu na više od mesec dana. - Ako se drže u hladnjaku citrusi se mogu čuvati tri do šest nedelja - rekla je Kristina Vord, viša direktorka u Sunkist Growers. - Grejp se može čuvati i na toplijim temperaturama.

Kukuruz

Kukuruz u klipu puno bolje preživljava kad je na hladnom budući da počinje da gubi sadržaj šećera kad se ostavi na sobnoj temperaturi. - Osim ako ne namjeravate da ga kuvate odmah, držite kukuruz u hladnjaku jedan do dva dana - upozoravaju stručnjaci iz Akademije.

Puter od kikirikija

Hlađenje putera od kikirikija lak je potez za izbegavanje neugodnih situacija, rekla je profesorka Margaret A. Kuper sa Univerziteta u Arizoni. - Budući da ne sadrži konzervanse ni stabilizatore, najbolje ga je čuvati u hladnjaku kako bi zadržao svežinu i sprečio izdvajanje ulja - objasnila je. - Verovatnije je da će izdvojeno ulje u neohlađenom prirodnom puteru od kikirikija pre postati užeglo, što dovodi do neugodnog ukusa i teksture.

BONUS VIDEO: