Постоји мноштво намирница за које се можда не чини да их треба држати на хладном, али стручњаци кажу да би тамо требало да буду јер је то сигуран начин да максимално повећате њихову трајност, па чак и укус.

Тортиље

Академија за исхрану и дијететику снажно подстиче да се тортиље држе у хладњаку јер - као што је обично наведено ситним словима - тако могу да трају пуно дуже. - Датум на њиховом паковању служи за квалитет, тако да када се храна, попут тортиља, правилно складишти, може се конзумирати након истека рока, ако нема знакова кварења - поручили су из Академије.

Пите

Пите, посебно пите с орахом и бундевом, могу да постану магнети за бактерије. Сигурне су за јело на собној температури само отприлике сат након што их извадите из рерне. - После тога, требало би да иду право у хладњак и да буду поједене у року од три до четири дана или замрзнуте - напомињу из Академије. Такође, воћне пите могу се чувати на радној површини до два дана, захваљујући шећеру и киселинама које спречавају раст бактерија.

Сируп

Јаворов сируп се обично сматра сивом зоном када је у питању складиштење. Но, стручњаци саветују да ће држање сирупа у хладњаку знатно продужити његов животни век. - Чуван у хладњаку, јаворов сируп обично може да остане свеж до годину дана. Међутим, ако приметите било какву појаву плесни, свакако га одмах баците - поручују. Ово такође важи и за чоколадни сируп који може преживети шест месеци након отварања.

Фото: Профимедиа

 

Цитруси

Воће попут наранџе, лимете и лимуна држите на хладном како бисте продужили њихову употребу на више од месец дана. - Ако се држе у хладњаку цитруси се могу чувати три до шест недеља - рекла је Кристина Ворд, виша директорка у Sunkist Growers. - Грејп се може чувати и на топлијим температурама.

Кукуруз

Кукуруз у клипу пуно боље преживљава кад је на хладном будући да почиње да губи садржај шећера кад се остави на собној температури. - Осим ако не намјеравате да га кувате одмах, држите кукуруз у хладњаку један до два дана - упозоравају стручњаци из Академије.

Путер од кикирикија

Хлађење путера од кикирикија лак је потез за избегавање неугодних ситуација, рекла је професорка Маргарет А. Купер са Универзитета у Аризони. - Будући да не садржи конзервансе ни стабилизаторе, најбоље га је чувати у хладњаку како би задржао свежину и спречио издвајање уља - објаснила је. - Вероватније је да ће издвојено уље у неохлађеном природном путеру од кикирикија пре постати ужегло, што доводи до неугодног укуса и текстуре.

БОНУС ВИДЕО: