Razlika između šnenokli i paradižota je samo u načinu njihovog serviranja. Kod šnenokli se oblačići od belanaca prelivaju žumancima dok je kod paradižota identičan postupak samo se dodaju keks i rendana čokolada.

https://pin.it/4aLBcAR

Sve je stvar ukusa pa poslužite ovoj desert onako kako vi najviše volite.

 Sastojci: 

  • 1 litar mleka
  • 6 celih jaja
  • 4 kašike kristal šećera
  • 40 grama vanilin šećera (4 kesice)
  • 2 ravne kašike mekog brašna

Dodatak za paradižot:

  • keks
  • rendana čokolada

Priprema: 

Mutite mikserom belanca dok ne dobijete čvrstu smesu. U duboku šerpu sipajte mleko i dodajte ekstrat vanile i grejte dok ne provri. Kada mleko provri, temperaturu smanjite na najmanje, a zatim kašikom vadite umućena belanca i pažljivo ih spuštajte u vrelo mleko.

Šnenokle kuvajte po 1,5 minut sa svake strane, a zatim ih izvadite iz mleka i poređajte u činiju.

Žumanca umutite sa šećerom. U tu smesu dodajte gustin ili brašno i 2 kašike mleka u kome ste kuvali šnenokle. Sve dobro promešajte. Mleko u kome ste kuvali šnenokle stavite opet da vri, pa temperaturu smanjite.

Lagano dodajte smesu sa žumancima, neprestamo mešajući i sva zajedno kuvajte dok se ne zgusne. Kada se smesa zgusne, skinite je sa ringle i ostavite da se malo ohladi. Kada preliv bude prohlađen, prelijte njime šnenokle. Kolač dobro ohladiti u frižideru pa poslužiti.

Možete ga servirati na dosta različitih načina a osim keksa i čokolade lepo se uklapa i sa prelivom od karamele i listićima badema.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".