Vanilice su sigurno jedan od kolača koja nas potsećaju na detinjstvo. Ovaj slatkiš bio je poslastica na svim slavljima, a slave su nezaobilazni događaji na kojima smo mogli da uživamo u ovom ukusu.

Danas su najčešće na trpezi zamenjene onim kupovnima, zato smo odlučili da sa vama podelimo recept ovog specijaliteta.

Foto: Printskrin/Jutjub/ Mijesi peci sijeci Moja kuhinjica

 

Sastojci:

– 250 g margarina, sobne temperature (ili maslaca)
– 100 g šećera u prahu
– korica limuna
– 1/2 limunova soka
– 1 vanilin šećer
– 50 g mlevenih oraha
– 400 g brašna (tip 400 puder brašno, može drugo bijelo brašno)
– Pekmez od šljiva (može i drugi po želji)
– Šećer u prahu na kraju

Pečemo u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 12 minuta, proverimo da zadrže svetlu boju.

 

 

Koliko su vanilice populane u Srbiji najbolje govori činjenica da se ubrajaju među najprodavanije proizvode na našem tržištu i kolače koji se najčešće prave. Da su jedinstvene i ukusne čulo se čak i u svetu, zbog čega su vanilice proglašene i najboljim sitnim prazničnim kolačima! 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".