- Jedan od najvažnijih trgovaca drogom u Evropi je uhapšen u Brazilu tokom operacije Federalne policije. Aleksandar Nešić je pronađen na obali Sao Paula, gde je vodio pregovore o izvozu kokaina preko luke Santos - prenose brazilski mediji.

Ovaj narko-diler je preuzeo ulogu od svog oca Gorana Nešića, koji je izručen u Srbiju 2018. Podsetimo, Goran Nešić zvani Ciga je poznat i kao "kralj kokain" i "kokainski don", zbog svojih jakih veza u okviru narko kartela.

Nakon godinu i po dana zajedničkog napornog rada policija sa obe strane Atlantskog okeana, brazilska policija 5. oktobra izvršila je pretres na više lokacija i uhapsila 16 lica, od kojih su neka, kako se sumnja, bili povezana sa kriminalnom organizacijom „Primeiro Comando da Capital“ (PCC), dok se srpski državljanin uhapšen zbog sumnje da je bio organizator ove OKG sumnjiči za organizovanje brojnih pošiljki narkotika između dva kontinenta.

Poslovanje PCC-a sa kriminalnom grupom iz Balkana već je bilo otkriveno u istraživanjima Policijskog odeljenja i Državnog tužilaštva u Sao Paulu.

Foto: Printskrin

 

PCC šalje kokain ka Evropi, gde ga preuzimaju grupe povezane sa italijanskom mafijom iz Kalabrije, poznatom kao Ndrangheta, koja je odgovorna za logistiku kako bi droga stigla do zemalja Istočne Evrope. Tek nakon toga, kokain se distribuira preko Srba.

Istraga je počela kada je 5,5 tona kokaina zaplenjeno na brazilskom ribarskom brodu na obali Afrike. Nakon toga, još jedna zaplena od 2 tone droge desila se takođe na ribarskom brodu u međunarodnim vodama.

Kokain koji su slali Srbi bio je transportovan ribarima i stizao je do ribarskih brodova kako bi bio podignut na otvorenom moru. Prema navodima Federalne policije, Aleksandar Nešić je bio taj koji je pregovarao sa PCC-om i koordinirao logistiku.

Iako je označen kao jedan od najvećih trgovaca drogom na svetu, Nešić je osuđen na kaznu od godinu i po dana zatvora zbog vožnje u pijanom stanju, telesne povrede za volanom i nepoštovanje autoriteta.

Postoje osnovi sumnje, da je uhapšena organizovana kriminalna grupa bila povezana sa zaplenama kokaina iz aprila i avgusta 2022. godine, kada je zaplenjeno 5,7 tona u Zelenortskim ostrvima i 1,3 tone kokaina u Brazilu.

Razbijanje ove organizovane kriminalne grupe jedna je u nizu uspeha u zajedničkoj međunarodnoj borbi protiv „Balkanskog kartela“, a srpska policija je dostavljanjem operativnih podataka još jednom potvrdila da je pouzdan i posvećen međunarodni partner u borbi protiv organizovanog kriminala.

U akciji su učestvovali Federalna policija Brazila, Nacionalna policija Zelenortskih ostrava, Uprava kriminalističke policije Republike Srbije, Nacionalna agencija za kriminal UK, američka DEA, Evropol i MAOC-N.

BONUS VIDEO:

AKCIJA ARMAGEDON, UHAPŠENI PEDOFILI: Mamili decu preko Fejsbuka i Instagrama, zaplenjeni računari

(Blic)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".