Nakon što je 2. oktobra oko 20 časova 13-godišnja devojčica nožem nasrnula na svoju školsku drugaricu kada su zajedno pošle do pet šopa, prema prvim informacijama u čitav slučaj uključen je Centar za socijalni rad u Novom Sadu, ali i škola koju pohađaju obe devojčice.

Kako je za "Blic" potvrdila majka povređene devojčice B. N. K, njena ćerka još uvek ne ide u školu zbog svega što je proživela, a iako se sam napad nije dogodio za vreme trajanja časova niti u okviru škole, dve devojčice idu zajedno u razred i zato je bilo neophodno da u sve bude uključena i ova obrazovna institucija.

- Na razgovoru sa direktorkom sam bila danas i stekla sam utisak da je škola ozbiljno shvatila sve. Biće zakazan i roditeljski sastanak razreda kako bi svi bili upućeni u to na koji način se treba odnositi prema situaciji koja nas je sve zadesila - navodi naša sagovornica.

Škola: Obavešteni smo od policije o događaju

U školi koju pohađaju obe devojčice poručuju da ih je o nemilom događaju obavestila Policijska uprava Novi Sad, prenosi 021.

- Nakon toga, škola je postupala u skladu sa Protokolom o postupanju u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje. U skladu sa istim, obaveštena je nadležna školska uprava Ministarstva prosvete. Škola intenzivno sarađuje sa roditeljima, u izradi su Operativni planovi zaštite za sve aktere i vršnjačku grupu - poručuju u školi.

Ukazuju i na to da se incident dogodio van škole.

- S obzirom na to da se nemili incident desio van školske ustanove i van školskog vremena, škola ne pokreće vaspitno-disciplinski postupak, ali će sprovoditi vaspitne i zaštitne mere iz svoje nadležnosti - zaključuju u novosadskoj školi.

Školskom odboru podnet zahtev za premeštaj

Devojčica koja je nožem napala školsku drugaricu najverovatnije će biti premeštena u drugu školu.

- U razgovoru sa ocem te devojčice, na pitanje šta želimo, rekla sam da bi najbolje bilo da se to dete premesti u drugu školu. Rečeno mi je da će najverovatnije tako i biti. Takođe, prema onome što sam čula nakon što smo prijavili napad jeste da je u sve uključen i Centar za socijalni rad - navodi majka.

Kako navodi, jasno joj je da pored njenog deteta koje je doživelo veliku traumu i toj devojčici treba stručna pomoć.

- Dok nastojim da svom detetu odvučem fokus sa traume koju je doživela kako bi što pre mogla da se vrati redovnim aktivnostima, razmišljam o svemu što se dogodilo. Tom detetu je takođe potrebna podrška i pomoć. Nadam se da će sve nadležne institucije toga biti svesne kako nam se ovakve stvari više ne bi dešavale. Tek sada, nakon ovoga što se dogodilo u Niškoj Banji samo tri dana nakon napada na moju ćerku, shvatam koliko je ona zapravo imala sreće da sve prođe bez većih povreda - navodi B. N. K.

Podsetimo, 13-godišnja devojčica iz Novog Sada pošla je sa svojom drugaricom iz razreda posle škole do pet šopa kako bi kupile transporter za mačku. Uz izgovor da zna povoljniju prodavnicu, povela ju je mračnom stazom, a potom izvadila kuhinjski nož iz ranca i ubola devojčicu u predelu grudnog koša, ali kako je majka povređene potvrdila, srećom je u pitanju samo lakša povreda.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".