Portparol UN Stefan Dižarik potvrdio je da će UN misija otputovati u Nagorno-Karabah ovog vikenda, prvi put za oko 30 godina, preneo je Rojters.

- Dok je tamo, tim će pokušati da proceni situaciju na terenu i identifikuje humanitarne potrebe, kako za preostale ljude tamo, tako za one koji su u pokretu - rekao je Dižarik.

Pozvao je sve da poštuju međunarodno pravo i dodao da će fokus biti na humanitarnim pitanjima, kao i na pitanjima zaštite.

Azerbejdžansko ministarstvo je saopštilo da će misija moći da se uveri u "tekuće humanitarne aktivnosti, kao i u proces obnove određene infrastrukture, razoružanje i konfiskaciju municije iz ilegalnih jermenskih oružanih snaga i opasnosti koje predstavljaju mine".

Sjedinjene Američke Države i drugi pozvali su Baku da dozvoli prisustvo međunarodnih posmatrača u Nagorno-Karabahu zbog zabrinutosti oko moguće povrede ljudskih prava.

Jerevan je optužio Baku za etničko čišćenje u Karabahu, što Baku oštro poriče.

Jermenija je procenila da je skoro 93.000 Jermena, ili više od tri četvrtine stanovništva Karabaha, prešlo na njenu teritoriju od petka po podne, uprkos obećanjima Azerbejdžan da će zaštititi njihova građanska prava ako ostanu.

BONUS VIDEO:

POD OKRILJEM NOĆI - Azerbejdžan i Jermenija počeli razmenu zarobljenika

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".