Separatističke vođe samozvane Republike Nagorno-Karabah pozvale su 120.000 stanovnika da ne žure na aerodrom u glavnom administrativnom centru Stepanakertu, prenosi Rojters.

- Još jednom apelujemo na stanovništvo Stepanakerta da ne podleže panici i da sami ne idu na aerodrom zbog evakuacije - saopštile su vođe seperatista.

Na objavljenim snimcima iz Nagorno-Karabaha mogu se videti hiljade ljudi na aerodromu i veliki broj dece.

Azerbejdžan želi da mirnim putem reintegriše Jermene iz Nagorno-Karabaha.

 

 

Azerbejdžan je danas saopštio da želi miran proces reintegracije etničkih Jermena u regionu Nagorno-Karabaha, nakon što je u jednodnevnoj ofanzivi prisilio na predaju snaga koje su branile otcepljenu teritoriju.

Spoljnopolitički savetnik predsednika Azerbejdžana Hikmet Hadžijev rekao je da će razoružanje snaga Nagorno-Karabaha poboljšati šanse za uspešnu reintegraciju teritorije koja je van kontrole Bakua tri decenije, preneo je Rojters.

Dodao je da će to verovatno uvećati i izglede za sklapanje mirovnog sporazuma sa susednom Jermenijom. Naglasio je da bi to značilo sveobuhvatnu promenu političke karte Južnog Kavkaza. "Takođe se radujemo što ćemo ispuniti hitne humanitarne potrebe stanovništva na terenu" - rekao je on. On je dodao i da je neprihvatljivo to što je premijer Jermenije Nikol Pašinjan u utorak optužio Baku za kampanju etničkog čišćenja.

BONUS VIDEO:

PO PRVI PUT: Ruski mirovnjaci uvežbavaju taktiku "driftovanja" minobacača u Nagorno-Karabahu

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".