Портпарол УН Стефан Дижарик потврдио је да ће УН мисија отпутовати у Нагорно-Карабах овог викенда, први пут за око 30 година, пренео је Ројтерс.

- Док је тамо, тим ће покушати да процени ситуацију на терену и идентификује хуманитарне потребе, како за преостале људе тамо, тако за оне који су у покрету - рекао је Дижарик.

Позвао је све да поштују међународно право и додао да ће фокус бити на хуманитарним питањима, као и на питањима заштите.

Азербејџанско министарство је саопштило да ће мисија моћи да се увери у "текуће хуманитарне активности, као и у процес обнове одређене инфраструктуре, разоружање и конфискацију муниције из илегалних јерменских оружаних снага и опасности које представљају мине".

Сједињене Америчке Државе и други позвали су Баку да дозволи присуство међународних посматрача у Нагорно-Карабаху због забринутости око могуће повреде људских права.

Јереван је оптужио Баку за етничко чишћење у Карабаху, што Баку оштро пориче.

Јерменија је проценила да је скоро 93.000 Јермена, или више од три четвртине становништва Карабаха, прешло на њену територију од петка по подне, упркос обећањима Азербејџан да ће заштитити њихова грађанска права ако остану.

БОНУС ВИДЕО:

ПОД ОКРИЉЕМ НОЋИ - Азербејџан и Јерменија почели размену заробљеника

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".